Kwaliteit leefomgeving

Bij ruimtelijke ontwikkelingen is het belangrijk aandacht te hebben voor het behouden en versterken van de leefomgevingskwaliteit. Zo bepalen de gebruiks-, belevings- en toekomstwaarde van het gebied de ruimtelijke kwaliteit: bijvoorbeeld de inrichting van de openbare ruimte, de architectuur van gebouwen en de kwaliteit van en toegankelijkheid tot groen en natuur. Ook de gezondheid en veiligheid van de omgeving, zoals lucht-, bodem- en waterkwaliteit, geluids- en stankoverlast en criminaliteit, spelen een rol. Daarnaast dragen sociale samenhang en economische vitaliteit bij aan omgevingskwaliteit.

Contact
Inge Kok Postma

Alle artikelen over dit onderwerp

Benut beleving van bewoners om wijken fysiek en sociaal op te knappen

Socioloog Linda Zuijderwijk reflecteert op samenhang van fysieke en sociale opgaven bij herstructurering van openbare ruimte.

3 mei 2023

Lees meer over

Impact van de leefomgeving op gezondheidsverschillen en stress

Bewoners van kwetsbare wijken hebben vaak te maken met een ongezonde leefomgeving. Met deze tips en voorbeelden kun je daar meer rekening mee houden.

Dit artikel bevat een download

26 april 2023

Lees meer over

Terugkijken: Verdichting en leefbaarheid in kwetsbare wijken

Veel herstructureringsactiviteiten in wijken en buurten zijn gericht op verdichting – ook in kwetsbare gebieden. Hoe moeten we verdichting zien in relatie tot de leefbaarheidsopgave?

13 april 2023

Lees meer over

Agenda

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan

Bekijk volledige overzicht nieuwsbrieven & updates