Kwaliteit leefomgeving
Bij ruimtelijke ontwikkelingen is het belangrijk aandacht te hebben voor het behouden en versterken van de leefomgevingskwaliteit. Zo bepalen de gebruiks-, belevings- en toekomstwaarde van het gebied de ruimtelijke kwaliteit: bijvoorbeeld de inrichting van de openbare ruimte, de architectuur van gebouwen en de kwaliteit van en toegankelijkheid tot groen en natuur. Ook de gezondheid en veiligheid van de omgeving, zoals lucht-, bodem- en waterkwaliteit, geluids- en stankoverlast en criminaliteit, spelen een rol. Daarnaast dragen sociale samenhang en economische vitaliteit bij aan omgevingskwaliteit.
Contact

Gezonde leefomgeving vraagt om wendbare aanpak
Experts geven aanbevelingen voor een lokale aanpak en effectieve interventies voor een gezonde leefomgeving.
25 juli 2023

Ga mee de Arnhemse wijk in op jouw Dag van de Stad
Op 9 oktober nodigt Arnhem jou uit om de stad van dichtbij te bekijken, want daar liggen de grote stedelijke uitdagingen én de oplossingen.
12 juni 2023

Ontwikkelaar en corporatie: de handen ineen voor kwetsbare wijken
Bij herstructurering brengen beide partijen expertise in, dat helpt de wijk vooruit. Bij BPD noemen ze het een 'stadshuwelijk'.
7 juni 2023

Benut beleving van bewoners om wijken fysiek en sociaal op te knappen
Socioloog Linda Zuijderwijk reflecteert op samenhang van fysieke en sociale opgaven bij herstructurering van openbare ruimte.
3 mei 2023

Impact van de leefomgeving op gezondheidsverschillen en stress
Bewoners van kwetsbare wijken hebben vaak te maken met een ongezonde leefomgeving. Tips en voorbeelden voor verbetering.
Dit artikel bevat een download
26 april 2023

Verdichten met bewoners
Bewoners actiever betrekken bij gebiedsontwikkeling zorgt voor minder weerstand tegen binnenstedelijke verdichting, stelt socioloog Frans Soeterbroek.
25 april 2023