Bewonersinitiatieven: een niet te onderschatten kracht in de energietransitie
Bewonersinitiatieven zijn succesvol als ze een goede samenstelling en aanpassingsvermogen hebben. Een responsieve gemeente helpt ook.
Actieve burgers zijn vaak de aanjagers van verandering en verbeteringen in een wijk of buurt. Waar overheden er maar moeilijk in slagen bewoners te activeren en betrekken, toont communicatie van bewoner-tot-bewoner zich wel effectief. Het is dus belangrijk dat overheden en andere partijen initiatieven van bewoners stimuleren en blijven ondersteunen. Dat vraagt bijvoorbeeld om een responsieve houding van overheden, professionele inzet van participatiemethoden en communicatie, subsidies en beleid dat vriendelijker is voor bewonersinitiatieven.
Bewonersinitiatieven zijn succesvol als ze een goede samenstelling en aanpassingsvermogen hebben. Een responsieve gemeente helpt ook.
Dit artikel bevat een download
3 april 2024
In Gooise Meren pakt de energiecoöperatie taken en plannen op voor warmtenetten, opwek en aanpak van energiearmoede.
8 november 2023
Arnhems bewonersinitiatief voert gemeentetaken uit en zorgt zo dat vrijwilligers betrokken blijven bij de warmtetransitie.
24 oktober 2023
Bewonersinitiatief Soest kan 1.100 woningen voorzien van warmte uit vijvers in de wijk. En innoveert met een brede wijkaanpak.
11 oktober 2023
Help bewoners bij het vinden van hun rol als je responsiever wilt werken.
14 augustus 2023
We volgden gemeenten die werken met de buurtagenda en delen opgedane lessen.
25 mei 2023