Participatie
Er zijn grote veranderingen nodig om ons land toekomstbestendig(er) te maken. Omdat de overgang naar een leefbare, meer duurzame, inclusieve en circulaire samenleving onmogelijk te realiseren is zonder hulp van bewoners, neemt de aandacht voor participatie toe. Overheden zoeken per situatie naar de beste manier en het juiste niveau van participatie; van raadplegen tot meebeslissen of coproduceren. Het is steeds de vraag in welke mate burgers betrokken kunnen en willen worden bij ontwikkelingen in hun wijk of buurt. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen, evalueren of uitvoeren van beleid.
Contact

Tien jaar participatiesamenleving: kansen voor samenwerking
Dit essay beschrijft hoe participatie landde in beleid én in de praktijk, als verbindend element tussen het sociale en fysieke domein.
28 september 2023

Groningen, Utrecht en Tilburg pakken participatie domeinoverstijgend aan
Als professionals uit het fysieke en sociale domein samenwerken rond participatie, kan dat de sociale basis versterken in een wijk.
27 september 2023

Domeinoverstijgend participeren? Begin bij de doelen
Participatiedoelen in het sociale en fysieke domein lopen vaak uiteen. Samenwerken aan participatie vraagt om helderheid vooraf.
27 september 2023

Participatie door de jaren heen: hoe ‘meedoen’ mode werd
De overgang van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving werkte door in sociaal en fysiek participatiebeleid. Een overzicht.
25 september 2023

Veel regie voor bewoners: denk aan verwachtingsmanagement
In Stichtse Vecht liet de gemeente veel ruimte voor bewonersparticipatie, met goed resultaat.
18 september 2023

Een goede omgevingsvisie vraagt overleg, concretisering en keuzes
Om te komen tot een goede omgevingsvisie zijn vier acties belangrijk.
17 augustus 2023