
Wat we doen
Bijdragen aan brede welvaart
Bestuurders, beleidsmakers, professionals, inwoners en ondernemers zoeken oplossingen voor complexe vraagstukken in stad en regio. Hoe komen we tot een inclusieve en duurzame samenleving? Met voldoende woningen in een passende omgeving. Waar een innovatieve overheid en economie bijdragen aan brede welvaart.
Om tot toekomstbestendige oplossingen te komen, brengt Platform31 partijen bij elkaar en onderzoeken we maatschappelijke opgaven in samenhang. We signaleren trends en verbinden beleid, praktijk en wetenschap. Zo komen we samen tot een aanpak waar bestuurders en uitvoerders direct mee aan de slag kunnen. De oplossingen houden we niet voor onszelf: iedereen profiteert mee van de resultaten.
Wonen, ruimte en leefbaarheid
We werken aan een woon- en leefomgeving die aansluit bij wat voor mens en samenleving belangrijk en betaalbaar is. Voor iedereen die er een thuis heeft of zoekt.
Wonen, ruimte en leefbaarheid
We werken aan een woon- en leefomgeving die aansluit bij wat voor mens en samenleving belangrijk en betaalbaar is. Voor iedereen die er een thuis heeft of zoekt.
We zien op veel plaatsen een opeenstapeling van problemen en opgaven. Tegelijkertijd hebben we te maken met een onzekere economie.
Dit vraagt om oplossingen waarbij fysieke ingrepen en een mensgerichte benadering hand in hand gaan. Zo willen we de realisatie van nieuwe woningen, gebiedstransformaties en verduurzaming versnellen, bestaand vastgoed beter benutten en de verschillen in leefbaarheid tussen wijken, steden en regio’s verkleinen.
Meer over Wonen en woningmarkt Meer over Leefbaarheid Meer over GebiedsontwikkelingContact
Inclusieve samenleving
We zetten in op een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Het bevorderen van bestaanszekerheid en gelijke kansen staat daarbij centraal.
Inclusieve samenleving
We zetten in op een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Het bevorderen van bestaanszekerheid en gelijke kansen staat daarbij centraal.
De kansengelijkheid staat onder druk. Dat merken mensen in hun wijk, stad of regio, maar ook in het onderwijs en op de woning- en arbeidsmarkt. Het leidt tot verschillen in inkomen en zelfs in gezondheid en levensverwachting.
Dit alles vraagt om een mensgerichte benadering en meer aandacht voor preventie. Zo werken we aan oplossingen voor passende woonruimte, maatschappelijke voorzieningen en armoede en schulden.
Meer over Inclusieve samenleving Meer over Samenwerken en participatieContact
Duurzame ontwikkeling
We versnellen de ontwikkeling naar een duurzame omgeving waar iedereen aan kan en wil bijdragen.
Duurzame ontwikkeling
We versnellen de ontwikkeling naar een duurzame omgeving waar iedereen aan kan en wil bijdragen.
We naderen het kritieke omslagpunt in klimaat, biodiversiteit en gebruik van grondstoffen. Oplossingen hiervoor zijn technisch en maatschappelijk complex. De tijd voor kleine ingrepen is voorbij; we moeten opschalen.
Dat vraagt om een integrale visie, strategie en concrete ideeën voor vergroening en klimaatadaptatie, circulariteit en energietransitie.
Meer over Verduurzaming en energieContact
Economische veerkracht
We streven naar een eerlijke en groene economie waarin overheden en bedrijven samen zorgen voor innovatie en kansen voor iedereen.
Economische veerkracht
We streven naar een eerlijke en groene economie waarin overheden en bedrijven samen zorgen voor innovatie en kansen voor iedereen.
Innovatie komt het beste tot stand als bedrijven, lokale en regionale overheden, onderwijs- en kennisinstellingen expertise en oplossingen uitwisselen en van elkaar leren.
Om bedrijf en economie structureel te versterken, stimuleren we samenwerking: in binnensteden, op bedrijventerreinen en campussen. Gericht op digitalisering, circulariteit en economische vernieuwing.
Meer over Regionale economieContact
Kennis voor stad en regio
We signaleren en duiden trends en ontwikkelingen in wetenschap, beleid en praktijk.
Trendstudies en analyses
We voeren elke vier jaar, voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen een trendstudie uit. Deze schetst de voor gemeenten en regio’s relevante ontwikkelingen en opgaven. Lokale politieke partijen gebruiken deze bij het opstellen van hun verkiezingsprogramma. Nieuwe colleges nemen elementen ervan over in overdrachtsdossiers of coalitie- of bestuursakkoorden. In opdracht van gemeenten, samenwerkende gemeenten, regio’s, provincies en ambtelijke fusie-organisaties voeren we ook maatwerk trendstudies uit. Ná verkiezingen analyseren we regeerakkoorden en provinciale en gemeentelijke bestuursakkoorden. Ook lichten we jaarlijks de Rijksbegroting door op haar impact op gemeenten.
Voorbeelden: trendstudies voor G40, M50, P10 en K80, analyse rijksbegroting, analyses coalitieakkoorden.
Trends @ events
De inzichten uit trendstudies en analyses delen we regelmatig via bijeenkomsten die we organiseren. Of via bijdragen aan events van derden.
Voorbeelden: Trendtalks, webinars, masterclasses, congressen, bestuurdersprogramma @ Dag van de Stad.
Nieuwsvoorziening
In de Nieuwsflits Stad en Regio signaleren we wekelijks ontwikkelingen in wetenschap, beleid en praktijk. De informatie daarin is afkomstig van een grote variëteit aan bronnen en zorgvuldig geselecteerd door Platform31.
Contact
Onderzoek doen we op verschillende manieren.
In praktijkonderzoek gaan we op zoek naar ‘wat werkt’ en hoe het werkt, zowel in beleid als in de praktijk. We combineren wetenschappelijke kennis met ervaringskennis. Dat doen we vaak door literatuurstudies, interviews en enquêtes met experts, beleidsmakers, bestuurders en doelgroepen.
In ontwerpend onderzoek stellen we de doelgroep centraal. We zetten verschillende ontwerpmethodes, zoals klantreizen, empathiekaarten en een onderzoeksmuur in om maatschappelijk vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Met visuele middelen stimuleren we de dialoog daarover.
In wetenschappelijk onderzoek leggen we verbanden tussen wetenschap, beleid en praktijk. We nemen deel aan verschillende onderzoeksconsortia. Daarnaast werken we met kennisinstellingen, waaronder universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstituten mee aan wetenschappelijk onderzoek. Waaronder met het onafhankelijke wetenschappelijk Onderzoeksinstituut IVO met wie we sinds 2017 o.a. onze huisvesting delen.
Contact
We bieden bestuurders, beleidsmakers en praktijkprofessionals een grote variëteit aan mogelijkheden om samen kennis te ontwikkelen en van elkaar te leren.
In een experiment helpen we koplopers verder met een vraagstuk waarmee ze al aan de slag zijn. Platform31 zorgt ervoor dat zij inzicht krijgen in ‘wat wel en niet werkt’. Daarvoor koppelen we hen aan wetenschappers, innovators of experts die daar meer of nieuwe kennis over hebben. Ook halen we actief praktijkervaringen op. Naast ondersteuning van koplopers organiseren we bijeenkomsten waar zij hun leerervaringen kunnen uitwisselen. De resultaten van het experiment delen we via evaluatieonderzoeken, praktijkvoorbeelden, handreikingen en leerkringen.
Voorbeelden van experimenten: Vitale woongemeenschappen, Langer Thuis, Vakantieparken, Wijkaanpak.
In een community of practice (CoP) of leerkring leren deelnemers van elkaar Zij staan vaak zelf aan de lat voor een aanpak voor dat vraagstuk voor hun stad of regio. In een reeks bijeenkomsten verdiepen zij zich gezamenlijk in het vraagstuk en wisselen praktijkervaringen uit. Platform31 brengt daarbij inzichten uit onderzoek en bewezen werkwijzen uit eerdere experimenten in en reikt effectieve aanpakken en oplossingen van aan. Zo komen de deelnemers samen tot een aanpak waar ze direct mee aan de slag kunnen.
Voorbeelden van CoP of leerkringen: Hoe maak je een woonzorgvisie, Wat is een effectieve aanpak bij overlast in de wijk, Hoe zorgen we voor een betere huisvesting van arbeidsmigranten, Hoe pakken we verloederde vakantieparken aan? en Kennisnetwerk Regionale Economie.
In een praktijklab bepalen de deelnemers welk vraagstuk ze centraal stellen. Het is toepasbaar bij het agenderen van dit thema, het opstarten van een aanpak of het versnellen ervan. Het richt zich op het lokale netwerk van partijen in een gemeente of regio. Platform31 haalt experts erbij met oplossingsvermogen voor het vraagstuk. Een praktijklab kan diverse vormen krijgen, zoals een webinar, workshop of een excursieprogramma. Het toedienen van deze kortstondige, gerichte extra shot kennis helpt de deelnemers verder met het vraagstuk.
Voorbeelden zijn: Wijklab, Versnellingslab circulair bouwen, Praktijklab meerpartijensamenwerking, Praktijklab Een thuis voor iedereen.
Contact
Netwerk voor stad en regio
Met circa 300 partners en samenwerking met tal van complementaire kennisorganisaties en diverse samenwerkingsverbanden is Platform31 het grootste en meest veelzijdige netwerk voor stad en regio.
Lees meer over ons netwerkOnze partners
Antares
Area Wonen
Brabant Wonen
De Alliantie
De Sleutels
De Woonplaats
DeltaWonen
Dudok Wonen
Dunavie
Elan Wonen
Habion
Havensteder
Intermaris Hoeksteen
Kleurrijk Wonen
Lefier
Lieven de Key
Nijestee
Mooiland
Omnia Wonen
Parteon
Portaal
PreWonen
Qua Wonen
Rijswijk Wonen
Rochdale
Servatius Wonen en Vastgoed
Stadgenoot
Staedion
Stichting Bazalt Wonen
Stichting Trivire Wonen
Stichting Woonplus Schiedam
Talis
Tiwos
Velison Wonen
Vidomes
Waterweg Wonen
Welbions
Wonen Limburg
Wonen Zuid
Woningcorporatie Domijn
Woningstichting Den Helder
Woningstichting HEEM Wonen
Woonbedrijf Eindhoven
Woonbron
Wooncompagnie
Woonkwartier
Woonpartners Midden-Holland
Woonstad Rotterdam
Woonstichting ’thuis in Eindhoven’
Woonstichting Eigen Haard
Woonwaard
Woonwaarts
Zayaz
G4
Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.
G40 Stedennetwerk
Alkmaar, Almelo, Almere, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amstelveen, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Breda, Delft, Deventer, Dordrecht, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerlen, Helmond, Hengelo, ’s-Hertogenbosch, Hilversum, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Oss, Roosendaal, Sittard-Geleen, Schiedam, Tilburg, Venlo, Zaanstad, Zoetermeer en Zwolle.
M50 netwerk voor middelgrote gemeenten
Altena, Barendrecht, Barneveld, Coevorden, De Bilt, De Ronde Venen, Den Helder, Dijk en Waard, Doetinchem, Dronten, Etten-Leur, Gooise Meren, Gorinchem, Hellendoorn, Hellevoetsluis, Hendrik-Ido Ambacht, Houten, Kampen, Kerkrade, Landgraaf, Leidschendam-Voorburg, Lochem, Meierijstad, Midden-Groningen, Nieuwegein, Nijkerk, Oldambt, Oosterhout, Papendrecht, Peel en Maas, Pijnacker-Nootdorp, Raalte, Ridderkerk, Rijssen-Holten, Rijswijk, Roermond, Schagen, Soest, Terneuzen, Veenendaal, Veldhoven, Velsen, Venray, Waalwijk, Wassenaar, Winterswijk, Woerden, Zeist en Zutphen.
En: Goes, Middelburg, Nissewaard, Vlaardingen en Vlissingen.
P10 Netwerk van grote plattelandsgemeenten
Aa en Hunze, Altena, Berkelland, Borger-Odoorn, Bronckhorst, De Friese Meren, De Wolden, Dinkelland, Goeree-Overflakkee, Het Hogeland, Hof van Twente, Hollands Kroon, Horst aan de Maas, Hulst, Leudal, Medemblik, Midden-Drenthe, Noardeast-Fryslân, Ooststellingwerf, Opsterland, Peel en Maas, Schouwen-Duiveland, Sluis, Tubbergen, Twenterand, Veere, West Betuwe, Westerkwartier, Westerveld en Weststellingwerf.
K80 Netwerk van kleine en krachtige gemeenten
Actors procesmanagement BV
AEF
AM BV
Arcadis Nederland B.V.
AT Osborne
Atrivé
Beaumont Communicatie & Management BV
BMC advies
BNG Bank
BPD Ontwikkeling BV
Buck Consultants International
Companen
de Volksbank N.V.
DNGB B.V.
Dock
ERA Contour
EURUS
Heijmans Vastgoed BV
HomeFlex
ICS Zorg
Jochum Deuten advies en onderzoek
Kadaster
KokxDeVoogd Facilities B.V.
Maas Wijkontwikkeling
MN
Must Stedebouw
Ovidius
Plaza Resident Services Nederland B.V
Rabobank Nederland (Real Estate Finance)
Radboud MC
RebelGroup B.V.
RHO Adviseurs B.V.
RIGO Research en Advies B.V.
Roots Beleidsadvies
Stebru Ontwikkeling BV
Synchroon
Techniek Nederland
TNO
VINU consult BV
WE Adviseurs Duurzaam Bouwen
Zenzo MV VOF