Analyse, duiding en reflectie Rijksbegroting 2023

Transities op de tocht?

22 november 2022
Wat zijn de meest opvallende maatregelen en beleidsvoornemens van het kabinet Rutte IV voor 2023 en wat betekenen deze voor stad en regio?

Auteur(s)

Wat dit jaar opvalt, is dat de verschillende opgaven steeds meer in elkaar overlopen. Zo wordt duidelijk dat duurzaamheid in vrijwel alle beleidskeuzes een rol speelt. En dat de keuzes om tot voldoende geschikte woningen te komen, net zo sterk afhankelijk zijn van vergrijzing en migratie als van arbeidsmarktontwikkelingen en de veranderende economie.

Daarnaast zijn er de in het oog springende miljardeninvesteringen in koopkracht en compensatiemaatregelen. Zoals de steunpakketten aan bedrijven en het energieplafond. Directe en eenmalige investeringen om mensen letterlijk en figuurlijk de winter door te helpen.

Deze financiële keuzes kunnen indirect impact hebben op hoe we omgaan met de woonopgave en het verduurzamen van onze leefomgeving. En brengt een risico met zich mee, dat de langetermijnambities op het gebied van duurzaamheid, klimaat en circulariteit in het gedrang komen.

De zoektocht naar de juiste balans tussen wat op de korte termijn noodzakelijk is en op de lange termijn wenselijk, is aanzienlijk complexer aan het worden. De inzichten uit deze analyse zijn bedoeld om bestuurders, beleidsmakers en andere professionals daarin te helpen. En door oog te hebben voor de samenhang van uitdagingen, de beste keuzes te maken voor hun steden en regio’s.

Analyse__duiding_en_reflectie_Rijksbegroting_2023

Analyse, duiding en reflectie Rijksbegroting 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Jorn Koelemaij 06 30 29 78 27

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan