Trendstudie voor P10- en K80-gemeenten

25 april 2023
Deze trendstudie helpt bestuurders en beleidsmedewerkers van kleinere gemeenten bij het onderbouwen van beleidskeuzes. Het geeft een kwantitatieve en kwalitatieve beschrijving van ontwikkelingen op een negental thema’s: variërend van wonen tot economie en arbeidsmarkt en van duurzaamheid tot sociaal. Per thema worden de specifieke opgave én aandachtspunten voor de P10- en K80-gemeenten uitgelicht.

Auteur(s)

Richtinggevend voor kleinere gemeenten

Trendstudies waarin de focus ligt op kleinere gemeenten zijn dun gezaaid. Toch hebben ook zij, net als grotere gemeenten van G40 en M50, te maken met turbulente ontwikkelingen en complexe transformaties. Deze trendstudie geeft een overzicht van trends, ontwikkelingen en specifieke opgaven voor P10- en K80-gemeenten.

Beleidsondersteunend

Dit trendrapport kan kleinere gemeenten helpen bij het maken van onderbouwde beleidskeuzes op een negental relevante thema’s:

  1. Demografie
  2. Wonen
  3. Duurzaamheid
  4. Landbouw, voedsel en natuurontwikkeling
  5. Sociaal
  6. Veiligheid
  7. Mobiliteit
  8. Economie en arbeidsmarkt
  9. Bestuur

Elk hoofdstuk start met de beschrijving van een aantal landelijke trends en ontwikkelingen gevolgd door trends en ontwikkelingen die naar voren komen voor kleinere gemeenten. Deze is gebaseerd op de door vier P10-gemeenten en vier K80-gemeenten beschikbaar gestelde visiedocumenten, beleidsnota’s, onderzoeksrapporten e.d. Hoewel de resultaten daarvan niet als representatief voor alle kleinere gemeenten kunnen worden gezien, zijn ze wel richtinggevend. Ook zijn  vergelijkende statistieken uit openbare bronnen gebruikt. Elk van de hoofdstukken eindigt met een reflectie op de belangrijkste specifieke opgaven voor de P10- en K80-gemeenten, inclusief een aantal aandachtspunten en mogelijke handelingsperspectieven.

Trendstudie voor P10- en K80-gemeenten

Trendstudie P10- en K80-gemeenten

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan