Woonwagenbewoners

Er is een tekort aan woonwagenstandplaatsen. Het is aan gemeenten om te zorgen voor mensenrechten-proof woonwagenbeleid. Want de bewoners hebben het recht om te wonen en leven op een wijze die past bij hun culturele identiteit. Lokale en regionale samenwerking is noodzakelijk: niet alleen bij het zoeken naar en toewijzen van nieuwe standplaatsen, maar ook bij het haalbaar en betaalbaar maken van het plaatsen en verhuren van woonwagens. Die samenwerking gaat verder dan tussen gemeenten, corporaties en bewoners. Bij de realisatie, financiering en verzekering van koopwoonwagens en koopstandplaatsen is bijvoorbeeld ook de medewerking van banken en verzekeraars nodig.

Contact
Frank Dirks LinkedIn

Alle artikelen over dit onderwerp

Verdieping Woonwagenbewoners

Op zoek naar alternatieven om de realisatie van woonwagenlocaties te versnellen

Om het wonen in een woonwagen(gemeenschap) toekomstbestendig te maken, experimenteren gemeenten met vernieuwende aanpakken die de realisatie van nieuwe standplaatsen kunnen complementeren.

13 februari 2023

Lees meer over

Meer regie nodig op realiseren extra standplaatsen?

De specifieke woonbehoefte en woonopgave van de woonwagenbewoners vraagt om extra aandacht. Kan gerichte regie bijdragen aan het realiseren en versnellen van extra standplaatsen?

23 november 2022

Lees meer over
Praktijkvoorbeeld Woonwagenbewoners

Kleine uitbreidingen op woonwagenlocaties helpen ook!

Veel gemeenten werken aan (nieuw) woonwagenbeleid. Dit artikel geeft voorbeelden van gemeenten die éérst bestaande en/of oude locaties uitbreiden.

16 november 2022

Lees meer over
Praktijkvoorbeeld Woonwagenbewoners

Samen lerend onderweg naar nieuwe woonwagenstandplaatsen in Oss

In 2014 tikte het College voor de Rechten van de Mens de gemeente Oss op de vingers: het uitsterfbeleid tast de kern van de woonwagencultuur aan en is daarmee discriminerend.

21 juli 2022

Lees meer over
Praktijkvoorbeeld Woonwagenbewoners

Op weg naar meer standplaatsen voor woonwagens

Het landelijke beleidskader helpt gemeenten stappen te zetten richting een rechtvaardig lokaal woonwagenbeleid. In dit artikel laten we zien hoe gemeenten van beleid naar uitvoering gaan.

21 maart 2022

Lees meer over
De cameraman in actie tijdens het filmen van de documentaire 'Wonen is bijzonder'.
Verdieping Woonwagenbewoners

Documentaire ‘Wonen is bijzonder’

De realisatie van nieuwe woonwagenstandplaatsen verloopt moeizaam. De documentaire maakt kansen en oplossingsrichtingen inzichtelijk.

25 november 2021

Lees meer over

Agenda

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan

Bekijk volledige overzicht nieuwsbrieven & updates