Praktijkvoorbeeld Ontwikkeling sociaal domein

Gemeente Haarlemmermeer en de Beweging naar de voorkant

9 november 2016 | Leestijd: < 1 minuut
De tweede gemeente waar we meer te weten komen over hoe de beweging naar de voorkant vorm krijgt, is de gemeente Haarlemmermeer. We gaan op bezoek bij een leerplichtambtenaar in Hoofddorp.

Auteur(s)

De leerplichtambtenaar treedt zowel preventief als repressief op bij schoolverzuim. Uniek in Haarlemmermeer is dat de leerplichtmedewerker zelf in gesprek gaat met de jongere, breder kijkt dan alleen naar schoolverzuim en ook direct kan doorverwijzen naar noodzakelijke jeugdhulp.

Er is dus geen extra stap nodig voor een verwijzing. De jongere wordt daardoor sneller geholpen. Het Haarlemmermeers model in het sociaal domein zet de inwoner centraal, gaat sterk uit van vertrouwen en wil echt ruimte bieden aan de uitvoerende professionals.

In het onderstaande filmpje vertelt leerplichtambtenaar Wendy Drenthe over haar ervaringen met deze nieuwe manier van werken.

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan