Praktijkvoorbeeld Ontwikkeling sociaal domein

De gemeente Alphen aan den Rijn en De beweging naar de voorkant

20 september 2016 | Leestijd: < 1 minuut
De eerste gemeente waar we meer te weten komen over hoe de beweging naar de voorkant vorm krijgt, is de gemeente Alphen aan den Rijn. Deze gemeente heeft een Serviceplein ontwikkeld, een gezellige ogende open huiskamer met planten, zitjes en een koffiecorner. Hier kunnen bewoners terecht met vragen over re-integratie, inkomen, schuldhulpverlening, wmo en leerlingzaken.

Auteur(s)

Een ‘integraal intaker’ voert een uitgebreid gesprek met de bewoner die op meerdere domeinen ondersteuning nodig heeft. Daarbij legt hij of zij verbanden tussen de verschillende leefgebieden, en schakelt specialisten in waar nodig. Daarnaast werkt de integraal intaker samen met ketenpartners waaronder Tom in de Buurt (oud-AWBZ en welzijnswerk), Participe (wmo – individuele voorzieningen) en het Jeugd en Gezinsteam.

Uitgangspunt in Alphen aan den Rijn is de eigen verantwoordelijkheid, eigen kracht en zelfsturing van de bewoner. De integraal intaker stuurt hierop zodat de bewoner zoveel mogelijk zelf aan de slag kan. Naast dat de bewoner een duurzame oplossing vindt voor zijn problemen, werkt dit ook kostenbesparend voor de maatschappij.

In het onderstaande filmpje vertelt Karin Tecla, integraal intaker over haar ervaringen met deze nieuwe manier van werken.

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan