Praktijkvoorbeeld Ontwikkeling sociaal domein

Gemeente Maastricht en de Beweging naar de voorkant

7 december 2016 | Leestijd: < 1 minuut
De vierde gemeente waar we meer te weten komen over hoe de beweging naar de voorkant vorm krijgt, is de gemeente Maastricht. Het project Focus op Hechting is een samenwerking van de Jeugdgezondheidszorg van Envida, stichting Kinderleven en de gemeente Maastricht.

Auteur(s)

Een veilige hechting tussen ouder en kind is een belangrijke voorwaarde voor het gezond opgroeien van een kind. Onveilige hechting kan bij het kind leiden tot gedrags- en ontwikkelingsproblemen en kan in de volwassenheid leiden tot psychiatrische problematiek.

Vanaf 2014 zijn alle jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van de JGZ 0-4 in de regio Maastricht en Heuvelland door stichting Kinderleven getraind en hebben zij beter zicht gekregen op risicosituaties in het hechtingsproces. Daarbij zijn zij vertrouwd geraakt met het ééngespreksmodel om het hechtingsproces in een vroeg stadium positief te beïnvloeden. Indien nodig verwijzen ze ouders en kind snel naar passende hulp.

In het onderstaande filmpje vertelt Nicky Halbach jeugdarts 0-4 jaar bij de Jeugdgezondheidszorg van Envida in de gemeente Maastricht over haar ervaringen met deze nieuwe manier van werken.

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan