Beweging naar de voorkant

Over een andere manier van werken in het sociale domein

27 september 2016 | Leestijd: 2 minuten
Na de transities in het sociaal domein ligt nu de focus op de werkelijke transformatie en de zogeheten ‘Beweging naar de voorkant’. Wat gaat nu al goed bij deze andere manier van denken en werken en waarvan worden professionals zelf enthousiast? Tot en met december 2016 brengt Platform31 verschillende professionals met uiteenlopende achtergronden in beeld die invulling geven aan deze beweging. Aan de hand van blogs, filmpjes en nieuws.

Auteur(s)

Lag in het eerste jaar van deze stelselherziening de nadruk op het waarborgen van de continuïteit van zorg en ondersteuning, nu is het voor gemeenten tijd om door te pakken en voluit aan de slag te gaan met ‘Beweging naar de voorkant’. Denk aan het meer en/of beter inzetten van eigen kracht, preventie, zelfredzaamheid en burgerparticipatie en het leveren van maatwerk voor bewoners die ondersteuning nodig hebben. Het doel is snellere, betere, effectievere en integrale hulp.

Waarderend interviewen/onderzoeken

De interviews met deze professionals zijn gebaseerd op de methode ‘waarderend interviewen/onderzoeken’ (Appreciative Inquiry) die gericht is op persoonlijke-en organisatieverandering en is ontwikkeld door de grondlegger David Cooperrider. Hij is nu hoogleraar sociaal ondernemerschap aan de Case Western Reserve University.
Vaak stellen (traditionele) onderzoeken en interviewen het probleem centraal. Men kijkt naar het probleem, wat de oorzaken van het probleem zijn, waar mogelijke oplossingen liggen en implementeert die. Vaak gaat het om problemen herstellen of terug brengen tot het ‘acceptabele niveau’. Als je naar problemen vraagt, vindt je ze (en soms meer dan gewenst). Vaak zien we dit in de media volop uitgemeten. Over het algemeen leidt het tot het weglekken van energie bij betrokkenen.

Met de methode ‘waarderend interviewen/onderzoeken’ focussen we juist op successen, werkzame elementen en proberen we te versterken wat al werkt en te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Het idee is; wat je aandacht geeft groeit. Een onderzoekende houding en een positieve vraagstelling staan centraal. De kern van elk interview bestaat uit een levendige beschrijving van een persoonlijk succesmoment van de professional. Door hier naar te vragen kom je waar de energie ligt. Doordat een professional een verhaalt vertelt over een casus die hij/zij heeft meegemaakt, ontstaat een levendig en concreet beeld van de situatie. Verhalen blijven vaak langer hangen dan ‘beleidstaal’. Deze verhalen dienen als inspiratie voor andere professionals en organisaties.

Rode lijnen

Eind 2016 brengt Platform31 de rode lijnen uit deze beelden bij elkaar waardoor een overzicht ontstaat van mogelijke succesfactoren van de nieuwe manier van werken.

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan