Wegwijzer van veiligheidscijfers naar beleid

Voor een beter gebruik van de Veiligheidsmonitor

11 januari 2017
Via de Veiligheidsmonitor genereert het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Centraal Bureau voor de Statistiek jaarlijks 65.000 enquêtes over onder andere leefbaarheid, overlast, veiligheidsbeleving in de buurt en slachtofferschap. Veel gemeenten gebruiken de uitkomsten als instrument om hun veiligheidsbeleid aan te scherpen en te versterken. Deze wegwijzer geeft inzicht hoe u de verschillende cijfers uit de Veiligheidsmonitor beter kunt gebruiken.

Auteur(s)

In deze wegwijzer vindt u antwoord op de vragen:

  • ‘Hoe maak ik beter gebruik van de online databank’?
  • Wat heeft de databank StatLine van het CBS te bieden? Hoe kan ik beter gebruik maken van de gegevens op basisteamniveau om beleid te maken?
  • Hoe kom ik meer te weten over aangiftecijfers en aangiftebereidheid?
  • En wat is het verband tussen onveiligheidsbeleving en –al dan niet aangegeven – slachtofferschap?

Ook krijgt u inzicht in de overige informatiebronnen die gemeenten naast de Veiligheidsmonitor kunnen gebruiken om hun veiligheidsbeleid te versterken. Uit de uitkomsten zijn zeven vragen gehaald die in de vorm van een ‘Vraag en antwoord’ terugkomen in deze wegwijzer.

Subjectieve veiligheid

Gemeenten zien het jaarlijkse bevolkingsonderzoek vooral als een belangrijke bron voor het in beeld krijgen van subjectieve cijfers naast de objectieve cijfers van bijvoorbeeld de politie. Daarnaast willen gemeenten graag weten hoe zij op het gebied van onder andere veiligheidsbeleving, leefbaarheid en beleving van overlast in buurten scoren ten opzichte van andere gemeenten. De Veiligheidsmonitor geeft een betrouwbaar beeld van de subjectieve veiligheid en slachtofferschap en meer inzicht hierin door trends te bekijken over een langere periode.

161220_Wegwijzer_van_veiligheidscijfers_naar_beleid_def

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan