Publicatie Veiligheid Wijkaanpak

Ondermijning in de wijk

10 inspirerende aanpakken

4 juli 2022 | Leestijd: 2 minuten
Kwetsbare wijken zijn in het bijzonder gevoelig voor ondermijnende criminaliteit. Daarbij gaat het om kleinere en grotere misdaden die de grenzen tussen ‘onderwereld’ en ‘bovenwereld’ overschrijden. In die wijken maakt een opeenstapeling van problemen als armoede, achterstand en achterstelling plekken en mensen kwetsbaar om – als dader of slachtoffer – betrokken te raken bij ondermijnende criminaliteit. Er is een brede, wijkgerichte aanpak nodig, waarbij gemeenten met repressie (vanuit het veiligheidsdomein) en preventief beleid (vanuit het sociaal domein) de strijd aanbinden met ondermijning.

Auteur(s)

Simone ’t Hooft, Bernadette Schomaker en Thomas Martinelli

In samenwerking met

CCV

Voorbeelden van ondermijning in wijken zijn onder meer (kleinschalige) drugscriminaliteit, zoals wietteelt en drugslabs in woonwijken, het inzetten van kwetsbare jongeren voor hand- en spandiensten, opslag van drugsgrondstoffen en -afval in garageboxen en het witwassen van criminele winsten via supermarkten of speciaal daarvoor opgerichte ondernemingen.

Veel gemeenten zijn er inmiddels van doordrongen dat repressie alleen onvoldoende werkt tegen ondermijning. Er is een brede wijkaanpak nodig, waarin gemeenten met repressie (vanuit het veiligheidsdomein) en preventief beleid (vanuit het sociaal domein) de strijd aanbinden met dit probleem. Gemeenten die hiermee aan de slag willen, zoeken antwoord op vragen als hoe richt je als gemeente zo’n aanpak in? En met wie? Wat zijn knelpunten en hoe los je die op? Welke vernieuwende ideeën zijn er?

Dit inspiratieboek is helpt gemeenten op weg met tien (vooral wijkgerichte) aansprekende aanpakken van ondermijning in de wijk, verdeeld over heel Nederland.

 

Ondermijning_in_de_wijk_-_10_inspirerende_aanpakken

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Simone 't Hooft 06 30 12 76 01

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan