Veilig voelen is geen kunst
Hoe sociale wijkteams kunnen bijdragen aan de veiligheidsbeleving
‘Veilig voelen is geen kunst’ schetst de achtergronden en context van veiligheidsbeleving en biedt concrete handvatten voor sociale wijkteams. De publicatie is dan ook nuttig voor wijkprofessionals, maar ook voor degenen die meer willen weten over de relatie tussen sociale wijkteams en veiligheidsbeleving.
Veiligheidsbeleving en sociale wijkteams
Bewoners kunnen zich om verschillende redenen onveilig voelen in hun buurt of wijk. Bijvoorbeeld door een verloederde omgeving, onbekenden of spanningen in de buurt. Maar ook door de toename van het aantal asielzoekers en sociale veranderingen als gevolg van de decentralisaties. Dit kan effect hebben op de veiligheidsbeleving.
De vraag is of sociale wijkteams, een relatief nieuw fenomeen dat als velen als dé oplossing wordt gezien voor alles wat zich in de wijk afspeelt, een rol kunnen spelen in het verbeteren van de veiligheidsbeleving. Sociale wijkteams zitten immers dicht op de mensen, werken gebiedsgericht, activeren bewoners en werken aan samenlevingsopbouw. Tijdens een expertsessie die in oktober 2015 door Platform31 werd georganiseerd, gingen professionals in op deze vraag. Naar aanleiding van de expertsessie hebben auteurs Femke Bax en Razia Ghauharali de manieren verkend waarop sociale wijkteams kunnen bijdragen aan de veiligheidsbeleving van buurtbewoners.
Oog hebben voor veiligheidsbeleving
Alleen al door oog te hebben voor veiligheidsbeleving in hun dagelijkse werkzaamheden, kunnen sociale wijkteams bijdragen aan die veiligheidsbeleving, zo blijkt uit de verkenning. Dit hoeft geen kerntaak te zijn om effect te hebben. De verkenning maakt de teams dan ook bewust van hun invloed op de veiligheidsbeleving in de wijk, zodat ze kunnen overwegen of zij inderdaad iets willen met dit onderwerp. De verkenning bevat tevens handvatten om actief aan de slag te gaan. Omdat de publicatie ook aandacht schenkt aan achtergrond en context van veiligheidsbeleving, is deze nuttig voor een brede groep van wijkprofessionals en overige geïnteresseerden.

"(vereist)" geeft vereiste velden aan