Urgentie van de buurt als gezonde en sociale leefomgeving

14 december 2023 | Leestijd: 2 minuten
Een leefomgeving die gezond, veilig en sociaal is, betekent een betere buurt voor iedereen. Maar die komt niet vanzelf tot stand. Vergrijzing, individualisering en digitalisering vragen om nieuwe (ruimtelijke) strategieën. In deze video vertellen experts over het belang van de buurt als gezonde en sociale leefomgeving. En zij nodigen gemeenten en partners in de wijk uit mee te doen aan de werkplaats en het ontwerpend onderzoek van BuurtSaam. En samen te werken aan een inclusieve gebiedsaanpak.

We willen toe naar een gezonde leefomgeving en sociale buurt die uitnodigt tot ontmoeten, bewegen, activiteiten stimuleert en bewoners verbindt. Dat mensen langer thuis willen wonen vergroot de urgentie om te werken aan een gezonde, sociale en veilige leefomgeving met aandacht voor bewoners die meer zorg nodig hebben. In deze video vertellen Maartje Roelofs (directeur Maatschappelijke ondersteuning ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Francesco Veenstra (Rijksbouwmeester en voorzitter College van Rijksadviseurs), Thijs van Mierlo (directeur LSA bewoners) en Jet Bussemaker (voorzitter Raad voor Volksgezondheid & Samenleving) meer over de urgentie van de buurt als gezonde en sociale leefomgeving.

Doe mee aan BuurtSaam: werken aan een gezonde leefomgeving in een sociale buurt

Wil jij ook werken aan een gezonde, sociale en veilige leefomgeving met aandacht voor bewoners die meer zorg nodig hebben? Doe dan mee aan BuurtSaam. Samen met ons maak je een concrete gebiedsaanpak voor een inclusieve buurt. Dit kan vanuit de werkplaats of het ontwerpend onderzoek, of de combinatie van beiden.

Aanmelden kan tot en met 1 februari 2024 via ons online aanmeldformulier. Laat ons weten dat je interesse hebt. Dan sturen wij de link.

Meer weten? Kijk hier of neem contact met ons op.

Meer informatie en aanmelden

Download de opzet en de voorwaarden van de Werkplaats (Pdf). Of bekijk meer informatie over het Ontwerpend onderzoek van Cra.

Aanmelden kan tot en met 1 februari 2024 via ons online aanmeldformulier. Laat ons weten dat je interesse hebt. Dan sturen wij de link.

Myrthe Sietsma 06 57 94 30 86 LinkedIn
Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn
Over BuurtSaam

Met BuurtSaam helpen we bij het ontwikkelen van een aanpak van een gebiedsplan of uitvoeringsprogramma – voor een gezonde, sociale en veilige buurt met aandacht voor bewoners die meer zorg nodig hebben. Dat doen we in samenwerking met het College van Rijksadviseurs en de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, met medewerking van LSA Bewoners. Ook wordt expertise vanuit het CROW ingebracht.

BuurtSaam valt onder het de actielijn toegankelijke leefomgeving van het programma Wonen en Zorg voor Ouderen van de ministeries van BZK en VWS. De komende tijd besteden we op verschillende manieren aandacht aan wat BuurtSaam is en hoe je kunt werken aan een gezonde leefomgeving in een sociale buurt. Hiervoor ontwikkelen we onder andere een podcast, een handreiking, webinars en een excursie(s) naar inspirerende praktijken.

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan