Publicatie Wonen senioren

Ontwerp voor ontmoeten

Hoe de gebouwde omgeving kan uitnodigen tot contact

28 januari 2021
Om (kwetsbare) ouderen langer thuis te laten wonen in de eigen wijk zijn een geschikte woning, voorzieningen in de buurt en een prettige sociale en fysieke leefomgeving nodig. Ingrepen die bijdragen aan de zelfredzaamheid van mensen. Door ruimte te geven aan ontmoeting onstaat een netwerk op van buren en buurtgenoten die elkaar informeel kunnen steunen. In deze publicatie deelt architecte Lanthe Mantingh hoe zij als ontwerper kijkt naar gebouwen en hun gebruik.

Auteur(s)

Annette Duivenvoorden en Ianthe Mantingh

Deze publicatie biedt een kader met een perspectief voor ontwerpen en ontmoeten. We zoomen in op de buurt, de route van straat naar huis, het woonblok, de drempelzone en de woning. We delen praktijkvoorbeelden van Zijdekwartier architecten en uit de ideeënprijsvraag ‘Who Cares’ van het Atelier Rijksbouwmeester. Dit alles wordt aangevuld met de theorie en praktijk van collectieve woonvormen en andere gerealiseerde voorbeelden uit de Nederlandse ontwerppraktijk.

Met deze publicatie bieden Platform31 en Zijdekwartier architecten kennis en inzichten om te laten zien hoeveel er in de gebouwde omgeving mogelijk is om contact te bevorderen. Het is aan opdrachtgevers, bestuurders, gebruikers en ontwerpers om de juiste vragen te stellen, zodat er op steeds meer plekken ruimte wordt gemaakt voor ontmoeting.

Ontwerp-van-ontmoeten

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan