Podcast31 – BuurtSaam: werken aan een gezonde leefomgeving in een sociale buurt

4 oktober 2023
Je stapt de deur uit, maakt een ommetje, een praatje met de buurvrouw, doet wat boodschappen bij de winkel om de hoek… ‘t Klinkt dorps, maar overal - ook in grotere steden - is ‘de buurt’ ons ankerpunt. Daar, in die paar straten, dat ene pleintje, komen we samen, voelen we ons thuis. Langer thuis wonen vraagt om een leefomgeving die gezond, veilig en sociaal is. Die komt niet vanzelf tot stand. In deze Podcast31 gaat Dore van Duivenbode met experts hierover in gesprek.

De inrichting van een buurt bepaalt hoe mensen bewegen, elkaar ontmoeten en naar elkaar omzien. Vergrijzing, individualisering en digitalisering vragen om nieuwe (ruimtelijke) strategieën voor de wijk. Wat is nodig en hoe kunnen we hierop inspelen met uitvoeringsprogramma’s wonen en zorg of buurtagenda’s? BuurtSaam helpt gemeenten en hun lokale netwerken van bewoners, welzijn, wonen, ontwerp en inrichting dit te onderzoeken, ontwikkelen en uit te voeren.

In deze Podcast31 gaat Dore van Duivenbode hierover in gesprek met:

  • Groepsfoto deelnemers podcast BuurtSaamFrancesco Veenstra, Rijksbouwmeester over BuurtSaam ontwerpend onderzoek naar gezonde en sociale buurten
  • Irene Wiezer, beleidsadviseur gemeente Rotterdam over Seniorvriendelijke wijken en de buitenruimte
  • Irene Edzes, Vollmer en partners, over Michi Noeki: een kleinschalige laagdrempelige ontmoetingsplek in de buurt waar je langs gaat tijdens een ommetje
Luister naar de podcast

Podcast31

In Podcast31 koppelen we beleid, praktijk én wetenschap. In elke aflevering bespreken we actuele vraagstukken en slimme aanpakken waarmee bestuurders, beleidsmakers en uitvoerders direct aan de slag kunnen. Volg Podcast31 op Spotify of Apple Podcasts.

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan