Betere wijken dankzij de energietransitie?

Analyse van (koppel)kansen en dilemma’s in vijftien kwetsbare wijken

13 november 2019
Voor 2050 moeten alle woningen in Nederland aardgasvrij zijn. Maar in veel wijken die ‘van het gas af’ gaan, is de energietransitie niet de enige opgave. Het experimentenprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’ zet in op een dubbelslag door de energietransitie in kwetsbare wijken te verbinden met het verbeteren van de leefbaarheid. Hoe geven 15 koplopergemeenten invulling aan de ambitie om aardgasvrije, duurzame, leefbare én toekomstbestendige wijken te realiseren?

Auteur(s)

Matthijs Uyterlinde, Anke van Hal, Anne Kunst, Maurice Coen, Ruben Bouwman
Betere-wijken-dankzij-energietransitie

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Actieprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’

Tussen 2018 en 2022 liep het experimentenprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’. In het programma onderzochten Platform31, Nyenrode Business Universiteit en het Verwey-Jonker Instituut, samen met achttien deelnemende gemeenten (en hun partners) hoe de energietransitie als hefboom kan worden gebruikt om de leefbaarheid in kwetsbare wijken te verbeteren. Het doel van het programma was om strategieën en oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan integrale wijkverbetering, zodat dit uiteindelijk duurzame, leefbare en daarmee toekomstbestendige wijken oplevert. In 2023 bouwen we voort op de opgedane kennis met het actieprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’. Nu de lokale warmtetransitie op stoom komt en de sociale problematiek in kwetsbare wijken toeneemt, blijft het noodzakelijk om kennis te ontwikkelen en van elkaar te leren.

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan