Verduurzamen mét bewoners

Samenwerken aan de energietransitie in kwetsbare wijken

2 maart 2022
In kwetsbare wijken wonen veel mensen in armoede en in het kader van de energietransitie zijn veel mensen ‘die er niet mee te maken hebben’ actief in deze wijken. Zij proberen bewoners te betrekken bij de energieopgave, maar dat blijkt niet eenvoudig. Daar zijn waarschijnlijk meerdere oorzaken voor, die het zo gewenste contact met bewoners in het kader van de energietransitie in kwetsbare wijken bemoeilijken. Hoe kan desondanks de kans op betrokkenheid van bewoners bij de energieopgave in deze wijken toch worden vergroot? Daarover gaat deze publicatie.

Auteur(s)

Anke van Hal en Niels Götz

De publicatie bestaat uit drie delen en bevat:

  • een samenvatting van hiervoor relevante inzichten uit praktijk en wetenschap;
  • een beschrijving van het proces van de energietransitie aan de hand van een casus van een fictieve wijk;
  • een reflectie op de procesbeschrijving in de fictieve wijk.
Verduurzamen_met_bewoners

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden
Actieprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’

Tussen 2018 en 2022 liep het experimentenprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’. In het programma onderzochten Platform31, Nyenrode Business Universiteit en het Verwey-Jonker Instituut, samen met achttien deelnemende gemeenten (en hun partners) hoe de energietransitie als hefboom kan worden gebruikt om de leefbaarheid in kwetsbare wijken te verbeteren. Het doel van het programma was om strategieën en oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan integrale wijkverbetering, zodat dit uiteindelijk duurzame, leefbare en daarmee toekomstbestendige wijken oplevert. In 2023 bouwen we voort op de opgedane kennis met het actieprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’. Nu de lokale warmtetransitie op stoom komt en de sociale problematiek in kwetsbare wijken toeneemt, blijft het noodzakelijk om kennis te ontwikkelen en van elkaar te leren.

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan