Omdat veel belangen samenvallen

Hoge prioriteit energietransitie in kwetsbare wijken als gevolg van de coronacrisis

11 januari 2020
Rampen luiden vaak het begin van een transitie in, structurele veranderingen komen daardoor sneller van de grond. Of de Covid-19 pandemie het startsein vormt van een transitie is nog onduidelijk. Maar als dat het geval is, kan dat om meerdere redenen gunstig zijn. Zo kunnen corona maatregelen, zoals afstand houden en meer tijd thuis en in de directe woonomgeving doorbrengen, ook relevant zijn om het klimaatprobleem in kwetsbare wijken te verminderen. Dit essay laat zien dat het mes aan twee kanten snijdt.

Auteur(s)

Anke van Hal

Of dit ook het startsein vormt van een transitie is nog onduidelijk. Maar als dat het geval is, is dat om meerdere redenen gunstig. Maatregelen die in wijken moeten worden getroffen, ten behoeve van afstand houden en meer tijd thuis en in de directe woonomgeving doorbrengen, zijn namelijk vrijwel hetzelfde als maatregelen waarom geroepen wordt in het kader van de klimaatcrisis. Of je nu maatregelen treft om beter bestand te zijn tegen pandemieën of om het klimaatprobleem te verminderen; dit essay laat zien dat het mes aan twee kanten snijdt.

De energietransitie kan dus een vlucht nemen als gevolg van Covid-19. Dit vraagt wel om een langetermijnvisie die is gericht op het besef dat deze pandemie langer kan duren dan verwacht of dat een nieuwe pandemie ons in de toekomst kan treffen. De winst van zo’n langetermijnvisie kan groot zijn. Zeker in kwetsbare wijken. Een vergelijking met de watersnoodramp van 1953 illustreert dit inzicht en leidt tot concrete aanbevelingen.

Door Anke van Hal, Nyenrode Business Universiteit

Essay-Omdat-veel-belangen-samenvallen-1605523382

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan