Recepten voor ruimtelijke kwaliteit bij de energietransitie
Een kookboek voor energie-infrastructuur in het landschap, met recepten om ruimtelijke kwaliteit te behouden of verbeteren.
Hoge prioriteit energietransitie in kwetsbare wijken als gevolg van de coronacrisis
Of dit ook het startsein vormt van een transitie is nog onduidelijk. Maar als dat het geval is, is dat om meerdere redenen gunstig. Maatregelen die in wijken moeten worden getroffen, ten behoeve van afstand houden en meer tijd thuis en in de directe woonomgeving doorbrengen, zijn namelijk vrijwel hetzelfde als maatregelen waarom geroepen wordt in het kader van de klimaatcrisis. Of je nu maatregelen treft om beter bestand te zijn tegen pandemieën of om het klimaatprobleem te verminderen; dit essay laat zien dat het mes aan twee kanten snijdt.
De energietransitie kan dus een vlucht nemen als gevolg van Covid-19. Dit vraagt wel om een langetermijnvisie die is gericht op het besef dat deze pandemie langer kan duren dan verwacht of dat een nieuwe pandemie ons in de toekomst kan treffen. De winst van zo’n langetermijnvisie kan groot zijn. Zeker in kwetsbare wijken. Een vergelijking met de watersnoodramp van 1953 illustreert dit inzicht en leidt tot concrete aanbevelingen.
Door Anke van Hal, Nyenrode Business Universiteit
"*" geeft vereiste velden aan