Energiebesparing voor mkb’ers

Verplichtingen en subsidies

10 april 2024
MKB-ondernemingen die energie willen besparen, overzien vaak niet wat de verplichtingen zijn en welke subsidies energiebesparing ondersteunen. Deze tool geeft eenvoudig de opties en verwijst naar relevante subsidies.

Auteur(s)

Dit overzicht van subsidies en verplichtingen voor duurzaam energiegebruik bij MKB-ondernemingen biedt ondernemers navigatiehulp in het bos van regels en regelingen. Ook maakt het voor gemeenten inzichtelijk waar zij ondernemers nog hulp kunnen bieden bij energiebesparing.

Het overzicht is ontstaan uit een zoektocht naar stimulansen voor ondernemingen om van het aardgas af te stappen. Zulke concrete stimulansen blijken niet te bestaan. Wel bestaat er een energiebesparingsverplichting en zijn er verschillende landelijke, regionale en gemeentelijke regelingen gericht op duurzaam energiegebruik bij MKB. Doordat de regelingen en verplichtingen niet allemaal door dezelfde partij worden geregisseerd is het flink wat uitzoekwerk voor een ondernemer die aan de slag wil gaan met verduurzaming. Deze tool met links naar de desbetreffende websites biedt een eerste zetje in de juiste richting.

ToolEnegergiebesparingVoorMkbers

Tool: Energiebesparing voor mkb’ers

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Instructie

Het overzicht is een keuzeboom die doorlopen wordt van links naar rechts. De groene blokken geven de verplichting, de energiebesparingsplicht en informatieplicht, weer. De gele blokken geven de relevante subsidies en regelingen weer. De regelingen en subsidies zijn van toepassing zowel op ondernemers die onder de besparingsverplichting vallen als op ondernemers waarvoor dat niet geldt.

Tip: gemeentelijke subsidies

De gemeentelijke subsidies zijn niet opgenomen in de subsidiewijzer. Toch hebben veel gemeenten een regeling voor mkb’ers die willen verduurzamen, via bijvoorbeeld een energieloket. Neem dus vooral ook even contact op met de gemeente waarin jouw bedrijf gevestigd is, zodat je alle opties kunt afwegen voordat je aan de slag gaat.

Contact

Martijn Kramer 06 83 17 14 81 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan