Opgaven verbinden in de wijk

Aan de slag met koppelkansen voor leefbaarheid en duurzaamheid

23 juni 2021
De energietransitie als vliegwiel benutten voor het verbeteren van de leefbaarheid in kwetsbare wijken. Het klinkt mooi, maar hoe krijg je het voor elkaar? Die vraag staat centraal in experimentenprogramma 'Verduurzaming van kwetsbare wijken' (sinds 2018). Het verzilveren van de zogenaamde koppelkansen gaat echter niet vanzelf. Maar het kan en dit inspiratieboek laat zien hoe.

Auteur(s)

Matthijs Uyterlinde, Anne Kunst en Anke van Hal

Sinds de start van het experimentenprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’ zoeken partijen naar effectieve werkwijzen om opgaven te verbinden. De afgelopen 3 jaar zijn waardevolle stappen gezet. De praktijkvoorbeelden uit wijken die deelnemen aan het programma, zijn geordend in drie thema’s: de leefwereld van bewoners, mensgerichte koppelkansen en gebiedsgerichte koppelkansen. Omdat het wiel vaak al is uitgevonden, bevat het inspiratieboek ook thematische hoofdstukken met ervaringen uit het verleden en uit het buitenland.

Het inspiratieboek reikt bouwstenen en lessen aan voor gemeenten die aan de slag gaan met een integrale aanpak van duurzaamheid en leefbaarheid.

Inspiratieboek_Opgaven_Verbinden_in_de_Wijk

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Actieprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’

Tussen 2018 en 2022 liep het experimentenprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’. In het programma onderzochten Platform31, Nyenrode Business Universiteit en het Verwey-Jonker Instituut, samen met achttien deelnemende gemeenten (en hun partners) hoe de energietransitie als hefboom kan worden gebruikt om de leefbaarheid in kwetsbare wijken te verbeteren. Het doel van het programma was om strategieën en oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan integrale wijkverbetering, zodat dit uiteindelijk duurzame, leefbare en daarmee toekomstbestendige wijken oplevert. In 2023 bouwen we voort op de opgedane kennis met het actieprogramma ‘Verduurzaming van kwetsbare wijken’. Nu de lokale warmtetransitie op stoom komt en de sociale problematiek in kwetsbare wijken toeneemt, blijft het noodzakelijk om kennis te ontwikkelen en van elkaar te leren.

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan