Verdieping Wonen senioren Woningvoorraad benutten

Wonen met een plus als succesfactor voor langer thuis in de bestaande bouw

16 juli 2025 | Leestijd: 3 minuten
Een plus op het wonen – van sociale activiteiten, community building tot een coördinerend flatteam voor zorg en huishoudelijke hulp - helpt senioren om prettig en veilig te wonen. Bovendien geeft het meer werkplezier bij de betrokken organisaties. Deze aanpak vraagt wel om een goede samenwerking en afspraken tussen gemeente, woningcorporatie(s), zorg- en welzijnsorganisaties en senioren zelf. Dat is wat we zien in wonen met een plus-concepten als de Amsterdamse Lang Leven Thuisflats, Wonen met een Plus in Rijswijk en de Rotterdamse Thuisplusflats. We delen de praktijkervaringen rond deze geclusterde woonvormen in de bestaande bouw.

Auteur(s)

In samenwerking met

Aanjaagteam Wonen, Welzijn, Zorg voor Ouderen

De urgentie om wonen, welzijn en zorg beter te verbinden is hoog. “Alleen aandacht voor de nieuwbouw voor senioren is niet genoeg”, benadrukt Susan van Klaveren, senior projectleider wonen en zorg bij Platform31. “Juist in de bestaande bouw liggen er kansen om in te spelen op de vergrijzing en de personeelsproblematiek binnen zorg en welzijn. We zien dat corporaties, samen met zorg- en welzijnsorganisaties, inzetten op het faciliteren van het zelfstandig wonen van oudere huurders en het versterken van de woongemeenschap. Dat doen ze met een multidisciplinair team dat de zorg en welzijn coördineert. Zo ontstaan er steeds meer wonen met een plus-concepten. ”

Van Klaveren: “We maakten een quickscan van de concepten en het blijkt dat deze er overal net wat anders uitzien. Maar altijd is er een samenwerking met een vaste voorkeursaanbieder voor de zorg, en soms ook met een welzijnsorganisatie of hulp bij het huishouden. Ook is er altijd een ontmoetingsruimte, maar de activiteiten die er zijn, en de manier waarop deze worden georganiseerd verschilt. Soms trekken de bewoners echt de kar, andere keren is het een community builder die samen met bewoners activiteiten organiseert. Er is dus geen blauwdruk voor organisaties die met wonen met een plus aan de slag willen. Zij zullen met elkaar het gesprek aan moeten gaan en lokaal de kansen moeten pakken die er zijn.”

Lang Leven Thuisflats in Amsterdam

Om kwetsbare Amsterdamse senioren goed te ondersteunen bij het langer thuis wonen, zijn de Lang Leven Thuisflats bedacht. “Dit concept startte in 2022 en er zijn twintig flats met dit label. De ambitie is om in 2030 dertig Lang Leven Thuisflats in Amsterdam te hebben”, vertelt programmamanager Carolien de Wit. “Om deze ambitie te realiseren is een strategisch partnerschap tussen zorgkantoor/zorgverzekeraar, gemeente, corporaties, zorg en welzijn cruciaal. In Amsterdam hebben alle partijen zich gecommitteerd aan een gezamenlijke werkagenda, gericht op het versterken van community care in de verschillende complexen en aan het positioneren van één preferente zorgaanbieder per flat. Om ervoor te zorgen dat er domeinoverstijgend wordt samengewerkt en bewoners leidend zijn bij de aanpak in de flat, hebben we onder meer een leergang ontwikkeld voor de flatteams. We vinden het belangrijk dat alle flatteams vanuit dezelfde visie werken. Centraal staan echter de bewoners, de flatteams werken vraaggericht en zijn ondersteund aan de woongemeenschap.”

Bron: Presentatie Lang Leven Thuisflats

De Oplossingenfabriek – ZOwonen

Het ontwikkelen van een wonen met een plus-concept ontstaat vaak uit een samenwerking rondom een complex. Maar kan ook aangevlogen worden vanuit een samenwerkingsverband. “Als corporatie zien we dat samenwerking met zorg en welzijn nodig is om onze huurders prettig en passend te laten wonen”, vertelt Lars Gärtener, directielid Strategie van ZOwonen. “Daarom zijn we een paar jaar geleden de Oplossingenfabriek gestart. Dit is een samenwerkingsverband van een groep bevlogen bestuurders die verandering willen creëren. We komen viermaal per jaar samen om maatschappelijke vraagstukken te bespreken en zo mogelijk doorbraken te organiseren. Deze vorm van samenwerken leidt niet alleen tot verbetering van bestaande concepten, maar ook tot vernieuwing en kansen. Het zorgkantoor volgt nu bijvoorbeeld de pilot SAM&ZO om daarvan te leren. In dit woonconcept wonen mensen met en zonder zorgvraag samen. Zo’n doorbraak willen we ook creëren in de Carmelflat, waar de vergrijzing maar ook andere problemen spelen. Samen streven we ernaar dat binnen vijf jaar de fysieke- en psychische zorg met 20 procent is afgenomen. Zo zie je dat we niet alleen praten maar ook doen.”

Bron: ZOwonen

Webinar: Wonen met een plus

Deze voorbeelden uit dit artikel komen uit dit webinar waarin Susan van Klaveren, Carolien de Wit en Lars Gärtener hun kennis en ervaringen deelden. Het webinar werd voorgezeten door Heleen Stigter, secretaris bij het Aanjaagteam Wonen, Welzijn en Zorg voor Ouderen.

Contact

Susan van Klaveren 06 57 94 36 78 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox?

* geeft vereiste velden aan