Publicatie Wonen senioren

Geclusterde woonvormen voor senioren

Handreiking

10 juli 2023
Het aantal ouderen groeit in de komende jaren sterk. Dit vraagt om nieuwe woonvormen tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis in. Deze handreiking biedt informatie over wat geclusterd wonen voor senioren is en wat belangrijke aandachtspunten zijn bij het ontwikkelen van geclusterd wonen. Het helpt gemeenten en ontwikkelende partijen (markpartijen, corporaties, zorgaanbieders, sociaal ondernemers en burgerinitiatieven van senioren) om keuzes te maken in de vormgeving van een specifiek project van geclusterd wonen voor senioren.

Achtergrond

Naar verwachting zijn er in 2030 ruim twee miljoen 75-plussers in Nederland, een half miljoen meer dan in 2021. Tegelijkertijd neemt het aantal vrijwilligers en mantelzorgers in verhouding af en zijn er ook tekorten op de arbeidsmarkt voor zorg en welzijn. Senioren zelf zoeken naar nieuwe woonvormen, waar zij met anderen kunnen wonen en aanspraak hebben. Het gaat eenzaamheid tegen en draagt bij aan de gezondheid en vitaliteit van senioren.

Inhoud

In deze handreiking vind je o.a.:

  • Uitleg wat we verstaan onder geclusterde woonvormen.
  • Informatie over de woonbehoefte van ouderen en de (dementievriendelijke) woning en woonomgeving.
  • Afwegingen over de haalbaarheid, financiële kant en locatie voor de geclusterde woonvorm.
  • Aandachtspunten voor stad en regio met voorbeelden van geclusterde woonvormen.

Per onderdeel zijn praatballonnen opgenomen om of discussie aan te gaan of tips om rekening mee te houden.

Handreiking Geclusterde woonvormen voor senioren

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Deze handreiking is het eerste deel van een reeks verdiepingen op geclusterd wonen. Het is onderdeel van het ‘Innovatieprogramma Wonen en zorg voor ouderen’ dat Platform31 in de periode 2023-2025 uitvoert. Dit programma is mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de ministeries van BZK en VWS.
Meer informatie

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan