Deze handreiking is het eerste deel van een reeks verdiepingen op geclusterd wonen. Het is onderdeel van het ‘Innovatieprogramma Wonen en zorg voor ouderen’ dat Platform31 in de periode 2023-2025 uitvoert. Dit programma is mogelijk dankzij een financiële bijdrage van de ministeries van BZK en VWS.
Meer informatie
Geclusterde woonvormen voor senioren
Handreiking
Het aantal ouderen groeit in de komende jaren sterk. Dit vraagt om nieuwe woonvormen tussen zelfstandig wonen en het verpleeghuis in. Deze handreiking biedt informatie over wat geclusterd wonen voor senioren is en wat belangrijke aandachtspunten zijn bij het ontwikkelen van geclusterd wonen. Het helpt gemeenten en ontwikkelende partijen (markpartijen, corporaties, zorgaanbieders, sociaal ondernemers en burgerinitiatieven van senioren) om keuzes te maken in de vormgeving van een specifiek project van geclusterd wonen voor senioren.
Achtergrond
Naar verwachting zijn er in 2030 ruim twee miljoen 75-plussers in Nederland, een half miljoen meer dan in 2021. Tegelijkertijd neemt het aantal vrijwilligers en mantelzorgers in verhouding af en zijn er ook tekorten op de arbeidsmarkt voor zorg en welzijn. Senioren zelf zoeken naar nieuwe woonvormen, waar zij met anderen kunnen wonen en aanspraak hebben. Het gaat eenzaamheid tegen en draagt bij aan de gezondheid en vitaliteit van senioren.
Inhoud
In deze handreiking vind je o.a.:
- Uitleg wat we verstaan onder geclusterde woonvormen.
- Informatie over de woonbehoefte van ouderen en de (dementievriendelijke) woning en woonomgeving.
- Afwegingen over de haalbaarheid, financiële kant en locatie voor de geclusterde woonvorm.
- Aandachtspunten voor stad en regio met voorbeelden van geclusterde woonvormen.
Per onderdeel zijn praatballonnen opgenomen om of discussie aan te gaan of tips om rekening mee te houden.

"(vereist)" geeft vereiste velden aan