Taaie problemen in de energietransitie voorzien en ze vóór zijn
Bij de energietransitie lopen we allemaal tegen taaie problemen aan. Deze publicatie helpt je ze te begrijpen en van tevoren aan te pakken.
In samenwerking met
Het verminderen van energiegebruik en de overgang naar duurzame energiebronnen in een wijk, voor onder andere verwarmen, koken en douchen, is niet eenvoudig. In kwetsbare wijken waar veel problemen spelen, zoals sociaaleconomische achterstanden, gezondheidsproblemen, leefbaarheid en veiligheid in de wijk, is een brede wijkaanpak wenselijk. De energietransitie kan hier een vliegwiel zijn voor meer wijkverbeteringen.
In het programma Verduurzaming van kwetsbare wijken hebben we de afgelopen jaren gezien dat je, om als ambtenaar of projectleider effectief te zijn met je wijkaanpak, ruimte nodig hebt om te kunnen experimenteren en taaie problemen aan te pakken. Met verschillende tactieken kan je deze ruimte creëren: binnen je eigen organisatie, en in de politieke en maatschappelijk context waarin je werkt. Een voorbeeld hiervan is een projectleider aardgasvrij, die door de tactiek ‘mandaat regelen’ bij haar manager kon experimenteren met een banenmarkt in haar wijk, zonder inzet van haar collega’s van Werk en Inkomen, alhoewel ze dat wel graag had gewild.
Om ook diepgaande veranderingen in achterliggende systemen, zogenaamde transformatieve veranderingen, tot stand te brengen zijn meerdere tactieken nodig die ingrijpen op de bestaande cultuur, structuur en praktijken (werkwijzen) van organisaties en samenwerkingsverbanden. In deze publicatie wordt dit aan de hand van meerdere praktijkvoorbeelden toegelicht zodat ambtenaren en projectleiders tactieken slim kunnen gebruiken met het oog op de veranderingen die ze tot stand willen brengen.
* geeft vereiste velden aan