Revolverende fondsen bij gebiedstransformatie

14 november 2018
Dit onderzoek brengt voor het ministerie van BZK in beeld wat de mogelijke meerwaarde is van een nationaal revolverend fonds voor binnenstedelijke gebiedstransformaties.

Auteur(s)

Daartoe stelden we de volgende onderzoeksvraag: Wat is de meerwaarde van een nationaal revolverend fonds om (voorinvesteringen bij) woningbouw op binnenstedelijke brownfields van de grond te krijgen? Om deze vraag te beantwoorden, brachten we in beeld wat de meerwaarde van een nationaal revolverend fonds kan zijn ten opzichte van bestaande lokale revolverende fondsen en analyseerden we brownfield gebiedstransformaties die momenteel in ontwikkeling zijn.

Eerst analyseerden we vier gebiedstransformaties: Rijnhuizen (Nieuwegein), Noorderhaven (Zutphen), Piushaven (Tilburg) en Waterfront (Harderwijk). Vervolgens analyseerden we de toegevoegde waarde van vier bestaande lokale revolverende fondsen voor gebiedstransformaties: Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij Bedrijfslocaties (BOM), Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO), Ontwikkelmaatschappij Utrecht (OMU) en Stadshavens ontwikkelingsfonds voor Innovatie en Economie (SOFIE). Tot slot brachten we in beeld wat de meerwaarde kan zijn van een nationaal revolverend fonds voor brownfield transformaties.

Het Rijk wil binnenstedelijke transformatie bevorderen om meer woningbouw te realiseren. Om die reden denkt ze na over een nationaal revolverend fonds voor gebiedstransformatie. Het rapport sluit af met vijf aanbevelingen.

Revolverende-fondsen-bij-gebiedstransformatie

Revolverende fondsen bij gebiedstransformatie

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Maarten Hoorn Wonen en ruimte 06 10 15 67 08 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan