Koppelkansen

Circulaire bouw binnen gebiedsontwikkeling: inspiratie en aanknopingspunten

6 januari 2020
Nederland moet werk maken van circulair bouwen, en dus duurzamer omgaan met grondstoffen en materiaalstromen. Tegelijkertijd moeten we aan de slag met de bouwopgave, energietransitie, de verduurzaming van woningen, klimaatadaptatie en leefbaarheidsvraagstukken. Al deze beleidsopgaven en grootstedelijke vraagstukken komen samen in de ontwikkeling van wijken, buurten en gebieden. Maar hoe koppel je ze daar dan? Deze publicatie biedt inspiratie en aanknopingspunten.

Hoe komt circulair bouwen in de Nederlandse praktijk op lokaal niveau samen met andere maatschappelijke opgaven? En wat zijn daarbij de (koppel)mogelijkheden en aandachtspunten? Met andere woorden: hoe maak je gebruik van circulariteit binnen een integrale gebiedsaanpak die leidt tot een gezonde(re) leefomgeving en aantrekkelijk(er) woon-werkklimaat?

Deze vragen staan centraal in dit inspiratieboek, waarin Platform31 verkent wat het betekent als je circulair bouwen meeneemt in de ontwikkeling van een wijk, buurt of gebied. Uitgangspunt is dat gemeenten circulair bouwen meenemen en verankeren in een integrale gebiedsaanpak, en dus niet als een losstaande (extra) opgave oppakken. Circulariteit is op deze manier vooral een middel – met mogelijk meerwaarde voor andere opgaven – en geen doel op zich.

In het inspiratieboek gaan we dieper in op drie ‘koppelvoorbeelden’ van circulaire gebiedsontwikkeling: het Bajes Kwartier in Amsterdam, Treebeek in Brunssum en Merwedekanaalzone in Utrecht. Zo laten we zien aan welke andere maatschappelijke opgaven je circulaire bouw in gebiedsontwikkeling kunt koppelen, inclusief succesfactoren en handige tips.

Koppelkansen
Hidden
Hidden

Contact

Sabina Gietema 06 57 94 19 33 LinkedIn
Simone ‘t Hooft

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan