Het nieuwe stadmaken

2 juni 2015
De laatste jaren zien we een sterke groei van lokale initiatieven in de leefomgeving: van het gebruik van leegstaande gebouwen en stadslandbouw op braakliggende terreinen tot organische gebiedsontwikkeling. Aanvankelijk waren het tijdelijke projecten in de pauze van de ruimtelijke ontwikkeling veroorzaakt door de economische crisis. Steeds meer burgers en professionals ontdekken hoe leuk het is om zelf je eigen leefomgeving vorm te geven: je eigen woning, je eigen buurthuis, je eigen sociale onderneming. Kortom: zelf de stad te maken.

Auteur(s)

Simon Franke, Jeroen Niemans en Frans Soeterbroek

Nieuwe energie komt vrij, bewoners nemen het publiek domein in bezit, publieke waarden zijn belangrijker dan zoveel mogelijk geld verdienen, nieuwe vormen van collectieve samenwerking ontstaan. Deze bundel brengt de ontwikkelingen rondom de stadsmakersbeweging in kaart. Blijven stadsmakers bescheiden knutselaars in de schaduw van grote systemen of zijn ze wegbereiders van een nieuwe orde? Moeten ze verbindingen aangaan met grote marktpartijen of zich daar verre van houden?

Verder lezen?

Lees en deel het eerste hoofdstuk Gedreven pioniers en het artikel  De (her)ontdekking van de publieke zaak (pdf) van Simon Franke, Bart Lammers en Arnold Reijndorp.

De volledige bundel is verkrijgbaar in de boekhandel of kunt u bestellen via

Contact

Maarten Hoorn Wonen en ruimte 06 10 15 67 08 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan