Ben jij een makelaar met mandaat voor impactondernemers? Best een sexy beroep eigenlijk!

24 februari 2022 | Leestijd: 2 minuten
Best een sexy beroep eigenlijk, dat impact ondernemen, dacht ik toen ik begin juni begon met werken op de City Deal Impact Ondernemen. Dat durf je wel op een feestje te vertellen. Heel anders dan te spreken over het werk dat ambtenaren verzetten binnen de City Deal.

Auteur(s)

Het afgelopen jaar maakte de City Deal Impact Ondernemen de ontwikkeling van opstart naar uitvoerfase door. In die fase komen steeds vaker de grote struikelblokken aan het licht. Waarom lukt het gemeenten niet om mensen met een arbeidsbeperking of vanuit een uitkeringssituatie te koppelen aan impactondernemers? Waarom werden de mondkapjes niet lokaal bij een impactondernemer ingekocht, maar wéér in Azië? Het valt mij op dat het antwoord niet zozeer lijkt te liggen bij de technische vraag: kan het? Maar veel vaker bij een persoonsafhankelijke en organisatorische vraag. De vele lagen organisatieculturen die impactondernemers overal tegenkomen zijn ingericht vanuit het prijs-versus-kwaliteit-principe en het idee dat ondernemers groei en winst (te allen tijde) voorop hebben staan.

Impactondernemers denken op een andere manier na over de economie en ondernemen. Ze zijn geïnspireerd door andere manieren van denken zoals de donuteconomie, degrowth en feministische economie. Theorieën en overtuigingen (zoals het idee dat economische groei altijd gelijk staat aan een groei in welzijn van een land) die we decennialang als feiten aannamen, worden nu onderuitgehaald en aan de kant geschoven. Ik kom er steeds meer achter dat het één ding is om op hoofdlijnen anders na te denken over ons economisch systeem. Het is echter iets heel anders om na te denken over wat dit betekent voor de manier waarop we onze instituties inrichten. Instituties die opgebouwd zijn uit mensen die niet gewend zijn om anders na te denken over onze economie (ook als ze dit heel graag willen) en al helemaal niet automatisch weten hoe ze dit in hun dagelijkse werk anders kunnen doen. Impactondernemers lopen tegen een muur aan van ambtenaren en professionals die niets anders kennen dan het huidige systeem. Impactondernemers hebben mensen nodig die willen uitzoeken hoe het wél kan, dwars door hun eigen organisatie heen, en die dit ook mogen. Makelaars met mandaat. Ambtenaren en professionals die voorbij durven te gaan aan het ‘vinken van vakjes’ en een echt gesprek durven te voeren over de mogelijkheden. Gelukkig zien we die voorbeelden in verschillende gemeenten opdoemen.

Impactondernemers laten mij zien dat ons economische systeem anders kan. De makelaars met mandaat werken echter aan een misschien nog wel grotere uitdaging: datgene wat in onze hoofden zit, binnen vastgeroeste systemen, omtoveren tot het nieuwe normaal. Iets om tegenop te kijken. Best een sexy beroep eigenlijk!

Annemiek van Tol, werkt bij Platform31 aan impact ondernemen.

 

 

 

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan