Samenwerken aan bestaanszekerheid: hoe Dordrecht domeinen laat samenvloeien
Gemeente werkt aan langdurige impact rond bestaanszekerheid: van mentale gezondheid tot stabiel inkomen en toegankelijke zorg.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gezonde leefomgeving. Gemeenten willen iets doen met die kennis, maar de stap van inzicht naar impact blijkt vaak lastig. Hoe zorg je dat gezondheid écht onderdeel wordt van ruimtelijk én sociaal beleid? Annette Duivenvoorden en Hadewych Cliteur laten vanuit GezondIn zien hoe je kennis over ruimte en gezondheid vertaalt naar lokaal beleid dat écht werkt en welke vaardigheden daarbij komen kijken.
Integreer gezondheid structureel in beleid
Gezondheid moet niet pas in de uitvoeringsfase aan bod komen, maar vanaf het begin onderdeel zijn van gemeentelijke visies en plannen. Door gezondheid op te nemen in omgevingsvisies – afgestemd op lokale context – wordt het een gedragen en uitvoerbaar thema.
Werk domeinoverstijgend én met bewoners samen
De integratie van sociaal en fysiek beleid vraagt om interne samenwerking binnen gemeenten, maar óók om actieve betrokkenheid van bewoners. Bewonersparticipatie draagt niet alleen bij aan betere interventies, maar ook aan meer draagvlak en vertrouwen. Tools zoals de Leefplekmeter helpen hierbij.
Erken dat het om een wicked problem gaat
Gezondheidsverschillen zijn complex en vragen om een aanpak met een lange adem. Eenmalige acties zijn niet voldoende. Maatwerk per wijk, langdurige inzet en differentiatie zijn noodzakelijk om impact te maken.
Deze lessen komen uit het ZonMw-webinar Ruimte en gezondheid verbinden – Impact maken. Daarin lieten Annette Duivenvoorden (Platform31) en Hadewych Cliteur (Pharos) zien wat er nodig is om ruimte en gezondheid een plek te geven in de gemeentelijke praktijk. Zij baseren zich hierbij op de kennis en ervaring die zij samen hebben opgedaan in het programma GezondIn. In dit webinar delen zij:
Wat maakt een leefomgeving écht gezond? Bekijk ook dit webinar en ontdek je hoe je met een integrale blik naar de leefomgeving kunt kijken. Moniek Zuurbier (RIVM) neemt je mee langs de drie pijlers van een gezonde leefomgeving en laat zien wat de gezondheidsimpact is van verschillende omgevingsfactoren.
Meer informatie
Deze webinars zijn mede mogelijk gemaakt door het ZonMw-programma Gezonde Leefomgeving Integrale Aanpak en heeft als doel onderzoekers te inspireren. De 25 projecten in het ZonMw-programma richten zich op onderzoek naar een gezonde leefomgeving.