Gezondheid in de omgevingsvisie

Vijf voorbeelden, vijf aandachtspunten

25 maart 2021
De Omgevingswet biedt gemeenten een kans om gezondheidsbeleid en ruimtelijk beleid te verbinden en te borgen in hun omgevingsvisie en plannen. Vooral wijken met inwoners met een lagere sociaaleconomische status vragen extra aandacht. Daar is nog veel gezondheidswinst te behalen.

In samenwerking met

Maar hoe doe je dat? Het programma GezondIn voerde een quickscan uit onder 15 recente gemeentelijke omgevingsvisies en haalde lessen op bij vijf gemeenten, die het thema gezondheid op verschillende manieren in hun visie hebben uitgewerkt; Deventer, Gennep, Maastricht, Súdwest-Fryslân en Zwolle. We vroegen naar hun aanpak, geleerde lessen, in hoeverre het thema gezondheid een rol speelt in ruimtelijke ontwikkeling en de gezondheidsachterstanden in het bijzonder. Daaruit haalden we vijf aandachtspunten voor een gezonde visie. De publicatie laat ook zien dat het centraal stellen van gezondheid leidt tot een breder gedragen omgevingsambitie.

Deze nieuwe publicatie vormt een verdieping en aanvulling op het eerdere Inspiratie- en werkboek gezondheid en ruimte, dat nog altijd relevant en bruikbaar is. Het belicht bijvoorbeeld welke gezondheidsaspecten van belang zijn, vormt een handig naslagwerk bij de strategieën in dit boek en gaat in op werkvormen om tot een visie te komen. In deze publicatie verwijzen we dan ook vaak naar deze eerste publicatie.

Gezondheid-in-de-Omgevingsvisie

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Het stimuleringsprogramma GezondIn, uitgevoerd door Pharos en Platform31, helpt Nederlandse gemeenten sinds 2014 met de lokale aanpak van gezondheidsverschillen.

Naar gezondin.nu

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn
Maarten Hoorn Wonen en ruimte 06 10 15 67 08 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan