Download

Pdf, 2,4 MB

×

Download bestand

Hoe krijg ik als wooncoöperatie financiering voor ons initiatief?

Stappenplan bij de collectieve overname van corporatiebezit

Een wooncoöperatie is een collectief van bewoners die vergaand zeggenschap en zelfbeheer voeren over hun (huur)woningen. Daartoe richten ze een organisatie op, de (coöperatieve) vereniging, waarin zelfbestuur, zelfbeschikking en wonen als maatschappelijke taak centraal staan.

Een belangrijk onderdeel is het regelen van de financiën. Deze notitie gaat over aankoop (van de woningcorporatie) en beheer van vastgoed voor en door de wooncoöperatie als organisatie. Als wooncoöperatie ben je een maatschappelijke onderneming die woningen beheert, verhuurt en dikwijls ook bezit. Daarbij komt veel geld kijken en in de meeste gevallen zal je om vastgoed over te nemen, een lening moeten afsluiten.

Acht stappen

Financiering is voor veel initiatiefnemers een ingewikkeld thema waarmee ze een onbekende wereld betreden. Deze notitie is bedoeld om je op weg te helpen in het proces. Het beschrijft acht verschillende stappen die de wooncoöperatie in oprichting moet doorlopen om uiteindelijk een lening te krijgen van een bank of belegger. Daarbij krijg je de uitgelegd hoe financiers naar een wooncoöperatie kijken en onder welke condities zij geld verstrekken. De basis hiervan vormt een aantrekkelijk plan met een sluitende onderbouwing van inkomsten en uitgaven, oftewel de businesscase. Dit maakt duidelijk wat het initiatief beoogt, hoe ze dit wil bereiken en wat het kost.

cover-hoe-krijg-ik-als-wooncooperatie-financiering-voor-ons-initiatief