Mer-basis als vliegwiel voor samenhangend omgevingsbeleid
Verbeter met een nieuwe benadering van mer de inhoudelijke samenhang in besluitvorming en beleidsontwikkeling.
In samenwerking met
Met de komst van de Omgevingswet is gezondheid een expliciet maatschappelijk doel geworden. Gemeenten moeten bij visies, plannen en projecten gezondheid meewegen. Toch blijkt uit analyse van twintig MER’s en OER’s dat dit nog lang niet vanzelfsprekend gebeurt. Vooral gezondheidsbevordering en het faciliteren van gezondheid krijgen weinig aandacht, en verschillen tussen groepen mensen worden zelden meegenomen.
De publicatie biedt vier concrete aanbevelingen om gezondheid onderdeel te maken van een MER of OER (Omgevingseffectrapportage). Dat begint bij een brede benadering van gezondheid, waarbij naast bescherming ook aandacht is voor leefstijl, voorzieningen en sociale samenhang. Daarnaast wordt het belang benadrukt van toetsbare en gebiedsgerichte afwegingen, afgestemd op de kenmerken van bewoners. Betrokkenheid van partijen als GGD’en of welzijnsorganisaties blijkt hierbij essentieel. Ook worden verschillen tussen MER’s in kaart gebracht, inclusief voorbeelden uit OER’s van steden van Rotterdam.
Deze publicatie is relevant voor beleidsmakers op het snijvlak van ruimtelijke ordening en gezondheid, MER-adviseurs, gemeentelijke planologen, gezondheidsprofessionals en andere betrokkenen bij de leefomgeving.
"*" geeft vereiste velden aan
De publicatie is ontwikkeld door Platform31 en Pharos in het kader van het programma GezondIn. De inhoud is gebaseerd op deskresearch van twintig MER’s en een ronde tafel met experts van gemeenten, GGD’en, adviesbureaus en kennisinstituten.