Inventarisatie van aanbod aan kennis en instrumenten voor actief grondbeleid
Vertragingen en financiële tekorten bij gebiedsontwikkelingen zijn vaak te wijten aan gebrekkig grondbeleid. Spijker je kennis bij.
Hoe is het Nederland waar we nu doorheen wandelen, rijden en fietsen ontstaan? Wie hebben er vormgegeven aan het Nederland zoals dat er nu ligt? 25 jaar geleden kwam de Vierde Nota voor de Ruimtelijke Ordening (VINO) uit. Deze nota heeft met zijn opvolger Vinex (Vierde Nota Extra) een duidelijke stempel gedrukt op hoe ons land er nu bij ligt. In die nota’s werden de contouren geschetst van wijken, wegen en natuurgebieden die nu grotendeels zijn gerealiseerd. Ze hebben vormgegeven aan ons land. We wonen, werken en recreëren er. Daar lopen, rijden en fietsen we nu dagelijks doorheen.
Het jaar 2015 was ooit de planningshorizon van de Vinex. Nu dat jaar nadert kijken we terug op wat de ambities destijds waren en hoe dat er in de realiteit van nu uitziet. En stellen we ons de vraag: hoe toekomstbestendig is het eigenlijk? De vier thema’s
verbinden de opgaven van toen met de vragen voor de toekomst.
In deze publicatie vertellen we dit verhaal aan de hand van vier plekken: station Arnhem Centraal, de Gelderse Poort, de Tweede Maasvlakte en Leidsche Rijn. Die plekken houden rechtstreeks verband met de Vierde Nota, maar staan tegelijkertijd voor opgaven voor de toekomst. We gingen er kijken en spraken met betrokkenen. Fotograaf Alex Schröder maakte een fotoreportage. En Anne Seghers schreef over het beeld van Vinex in de media.
In de aanloop naar 2015 kijken we aan de hand van deze vier projecten terug op de totstandkoming van het huidige Nederland. Om vervolgens vooruit te kijken. Hiermee hopen we te inspireren en de discussie te voeden: Wie maakt Nederland?
"*" geeft vereiste velden aan