Wie maakt Nederland?

27 februari 2014
Het motto voor het Jaar van de Ruimte 2015 is Wie maakt Nederland. Dan staan we uitgebreid stil bij hoe onze leefomgeving tot stand is gekomen en hoe we de gebruikers van de ruimte meer kunnen betrekken bij de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland. Een relevante discussie in een land dat wereldberoemd is als laaggelegen en dichtbevolkt, maar goed geordend. Van heinde en verre komt men onze polders, nieuwe steden, stadsvernieuwing en waterwerken bekijken. "God created the world, but the Dutch created Holland."

Auteur(s)

Hoe is het Nederland waar we nu doorheen wandelen, rijden en fietsen ontstaan? Wie hebben er vormgegeven aan het Nederland zoals dat er nu ligt? 25 jaar geleden kwam de Vierde Nota voor de Ruimtelijke Ordening (VINO) uit. Deze nota heeft met zijn opvolger Vinex (Vierde Nota Extra) een duidelijke stempel gedrukt op hoe ons land er nu bij ligt. In die nota’s werden de contouren geschetst van wijken, wegen en natuurgebieden die nu grotendeels zijn gerealiseerd. Ze hebben vormgegeven aan ons land. We wonen, werken en recreëren er. Daar lopen, rijden en fietsen we nu dagelijks doorheen.

Het jaar 2015 was ooit de planningshorizon van de Vinex. Nu dat jaar nadert kijken we terug op wat de ambities destijds waren en hoe dat er in de realiteit van nu uitziet. En stellen we ons de vraag: hoe toekomstbestendig is het eigenlijk? De vier thema’s

  • Stedelijke oriëntatie,
  • Koers op kwaliteit,
  • Internationalisering en
  • Nieuwe arrangementen

verbinden de opgaven van toen met de vragen voor de toekomst.

In deze publicatie vertellen we dit verhaal aan de hand van vier plekken: station Arnhem Centraal, de Gelderse Poort, de Tweede Maasvlakte en Leidsche Rijn. Die plekken houden rechtstreeks verband met de Vierde Nota, maar staan tegelijkertijd voor opgaven voor de toekomst. We gingen er kijken en spraken met betrokkenen. Fotograaf Alex Schröder maakte een fotoreportage. En Anne Seghers schreef over het beeld van Vinex in de media.

In de aanloop naar 2015 kijken we aan de hand van deze vier projecten terug op de totstandkoming van het huidige Nederland. Om vervolgens vooruit te kijken. Hiermee hopen we te inspireren en de discussie te voeden: Wie maakt Nederland?

Wie_maakt_Nederland

Wie maakt Nederland?

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Maarten Hoorn Wonen en ruimte 06 10 15 67 08 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan