Van het gas af in samenspraak met de bewoner

17 mei 2018
Aardgasvrij wonen krijgt steeds meer aandacht, maar lang niet iedereen droomt nog van een gasvrij huis. Toch moeten voor 2050 ruim vier miljoen particuliere huishoudens van aardgas af. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Dit essay onderzoekt hoe je samen met de burger afspraken maakt over aardgasvrij wonen.

Auteur(s)

In het essay ‘Van het gas af in samenspraak met de bewoner’ duikt Platform31 in de wetenschappelijke literatuur om antwoord te geven op die vraag. Ook schakelen we een begeleidingscommissie met landelijke en lokale beleidsmakers, onderzoekers en klimaatadviseurs in. Al snel blijkt dat vooral de samenwerking met de burger een lastig vraagstuk is door de complexe relatie tussen overheid en burger. De centrale overheid heeft zichzelf een nieuwe houding aangemeten, waarbij zij wel de spelregels opstelt en hulpbronnen beschikbaar stelt, maar vervolgens de actieve burger en decentrale overheden de verantwoordelijkheden laat nemen. De burger zelf is mondiger geworden, meer geëmancipeerd en veeleisend. De overheid moet daardoor nu echt luisteren naar de wensen van de burger en die ook zien als volwaardig gesprekspartner bij het overschakelen naar aardgasvrije woningen.

Uit ons onderzoek duikt in dit verband de term ‘maatschappelijk eigenaarschap’ op. Dit opkomend begrip wordt voornamelijk gekoppeld aan een zware vorm van burgerparticipatie, met een relatief grote rol en verantwoordelijkheid voor burgers. Maar voelt de burger zich wel betrokken bij de energietransitie? In hoeverre moet en wil hij verantwoordelijkheid nemen? Kortom, wie bepaalt straks de invulling van de ‘toekomstdroom’ van een gasvrij huis?

Van-het-gas-af-in-samenspraak-met-de-bewoner

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Saskia Buitelaar 06 57 94 16 75 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan