Soort zoekt soort

Clustering en sociaal-economische scheidslijnen in Nederland

24 februari 2014
Inkomen en opleiding spelen een grote rol in onze keuze voor waar we willen wonen en werken, zo blijkt uit deze publicatie. Een onderzoek in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam.

Auteur(s)

Jessie Bakens, Henri de Groot, Peter Mulder en Cees-Jan Pen

“Omdat bepaalde locaties mensen met bepaalde kenmerken aantrekken ontstaan er steeds meer regionale verschillen in economische groei- en ontwikkelingsmogelijkheden”, aldus Henri de Groot, Vrije Universiteit Amsterdam. De publicatie wordt op 24 februari 2014 gepresenteerd in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Mensen die in een bepaald opzicht op elkaar lijken maken vaak dezelfde keuze waardoor ze clusteren in de ruimte. De kennis over welke soort onder welke omstandigheden de andere soort opzoekt is vanuit diverse invalshoeken samengebracht in de publicatie ‘Soort zoekt soort’. De afgelopen jaren was er vooral belangstelling voor etnische clustering en segregatie. Inkomensniveau en opleiding spelen echter een steeds grotere rol in onze locatiekeuze. Veelverdieners wonen het liefst naast elkaar. Ruimtelijke clustering van talent en inkomen is volgens economen goed voor onze welvaart. Maar de keerzijde is dat het ook leidt tot clustering van armoede en kwetsbaarheid. Sociaal-economische scheidslijnen worden steeds zichtbaarder in Nederland.

soort_zoekt_soort_website_aangepast

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan