Publicatie Arbeidsmarkt

Robotisering en automatisering (eHealth) in de ambulante zorg

Betekenis voor werk en onderwijs

13 november 2016
Dit rapport over eHealth maakt deel uit van een bredere verkenning van Platform31 voor de G4 naar de gevolgen van robotisering en automatisering (R&A) voor werkgelegenheid en arbeidsmarkt.

Auteur(s)

Ruud Dorenbos, Lydia Sterrenberg en Darko Lagunas

We voerden de verkenning uit tegen de achtergrond van de grote sociaaleconomische vraagstukken waar Nederlandse gemeenten en arbeidsmarktregio’s voor staan: de vraag hoe de lokale en regionale economie zich de komende decennia zo ontwikkelen dat er sprake is van een significante groei in bedrijvigheid en werkgelegenheid. Het aantal banen bij de overheid, in de financiële sector en in de detailhandel neemt namelijk af. Ook in de zorg is de afgelopen tijd een einde gekomen aan de groei van de werkgelegenheid. Betere groeiperspectieven voor de werkgelegenheid zijn er nu in de bouw, horeca, recreatie en zakelijke dienstverlening.

Daarbij sluit het onderzoek aan op groeiende aandacht voor de mogelijke gevolgen van technologische ontwikkelingen. Experts stellen dat er sprake is van een nieuwe fase van ICT – automatisering en slimme software – en robotisering. R&A maken niet alleen spierkracht verder overbodig, maar deze vervangen ook steeds meer de menselijke denkkracht. Daardoor verdwijnen nu ook banen voor de middenklasse. Volgens de experts kan tegelijkertijd de vraag naar banen voor hoog- en laagopgeleiden juist aantrekken.

160811_Robotisering_en_automatisering__eHealth__in_de_ambulante_zorg

Robotisering en automatisering (eHealth) in de ambulante zorg

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contactpersoon

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan