Podcast31 – Hoe breng je leven in de Participatiewet?

25 november 2020
De Participatiewet is erop gericht dat mensen weer aan het werk komen, maar in de praktijk vinden veel gemeenten de uitvoering best lastig. In Tilburg is gekeken hoe het beter kan. In deze Podcast31 kijken we naar de aanpak en opbrengsten van hun Vertrouwensexperiment: helpen we mensen beter met minder regels en meer vrijheid? En welke ruimte biedt de Participatiewet daarvoor?

Auteur(s)

Veel gemeenten ervaren het stelsel van regels en verplichtingen van de Participatiewet als complex en bureaucratisch. Ze missen ruimte voor individuele ondersteuning, maatwerk en begeleiding en zien vooral nadruk op controle en handhaving. De gemeente Tilburg twijfelde ook over de effectiviteit van de wet en mocht, net als Utrecht, Deventer, Nijmegen, Wageningen en Groningen, een jaar lang experimenteren met een andere bijstandsaanpak.

Tilburg zette in het Vertrouwensexperiment de eigen regie van bijstandsgerechtigden voorop. Ze experimenteerden met vrijstellen van de sollicitatieplicht, de mogelijkheid tot bijverdienen en een extra bedrag bij een baan krijgen. Ook werd ingezet op een meer intensieve begeleiding met mogelijkheden tot maatwerk. Wat leverde dat experiment op? En welke lessen hebben zij voor andere gemeenten? Welke ruimte biedt de Participatiewet? In deze Podcast31 praten we hierover met:

    • Ruud Muffels, onderzoeker Tilburg University
    • Jos Mevis, projectleider Vertrouwensexperiment
    • Wannes van der Grinten, coach Vertrouwensexperiment
Meer lezen
Luister naar de podcast

Podcast31

In Podcast31 koppelen we beleid, praktijk én wetenschap. In elke aflevering bespreken we actuele vraagstukken en slimme aanpakken waarmee bestuurders, beleidsmakers en uitvoerders direct aan de slag kunnen. Volg Podcast31 op Spotify of Apple Podcasts.

Per 1 januari 2021 valt het Nederlandse Mobility Mentoring® Netwerk weer rechtstreeks onder EMPath. Platform31 was vanaf 2018 de exclusieve partner voor de doorontwikkeling en verspreiding van Mobility Mentoring® in Nederland en het opzetten van een Nederlands netwerk.

 

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan