Overstag met de huurtoeslag

Verbetervoorstellen voor de huurtoeslag

7 juli 2016
Maar liefst 19,5 procent van alle Nederlanders heeft recht op huurtoeslag. Van alle huurders is dat ongeveer de helft. Gemiddeld dekt de huurtoeslag 40 procent van de huurprijs. De huurtoeslag is een zeer doelmatige regeling. De huurtoeslag komt over het algemeen terecht bij huishoudens die dat het hardst nodig hebben en biedt hen de mogelijkheid om een betaalbare woning te huren die bij hun inkomenssituatie past. Toch zitten er verschillende ondoelmatigheden in het huidige systeem.

Auteur(s)

Vera Beuzenberg en Anouk Corel

De ondoelmatigheden in combinatie met de verwachte wijzigingen in het systeem waren voor Platform31 en haar partners aanleiding tot de Verkenning Huurtoeslag. Hierin hebben we verschillende verbetervoorstellen van de huurtoeslag opgesteld en doorgerekend.

Drie varianten

In dit rapport laten we zien dat de huurtoeslag doelmatiger kan worden door een aantal parameters in de huidige methodiek te veranderen. Dat kan zelfs budgetneutraal. We werken daarnaast twee varianten uit, waarin we de huurtoeslag op een nieuwe leest schoeien. Daarbij hanteren we een drietal aangrijpingspunten, die in de vorm van draaiknoppen terug komen in de methodiek. De instelling van die knoppen vragen bij uitstek een politieke keuze:

  1. Welk deel van het inkomen wordt iemand geacht aan wonen uit te kunnen geven?
  2. Welke kwaliteit van wonen willen we bereikbaar maken?
  3. Hoe groot moet/mag de prikkel zijn om voor een matige kwaliteit te kiezen?

Doel verkenning huurtoeslag

Het is uiteindelijk aan de politiek om te bepalen of er daadwerkelijk hervormingen komen en hoe deze eruit zien. Hoogstwaarschijnlijk gebeurt dit in de volgende kabinetsperiode. Voor Platform31 en haar partners is het met name belangrijk dat dit gebeurt op basis van de juiste feiten en inzichten en met zicht op de verschillende mogelijkheden. Met deze verkenning maken wij feiten, mogelijke varianten en effecten daarvan inzichtelijk en bieden daarmee voeding voor een gedegen inhoudelijk debat.

Corporaties op eigen kracht

In een ander onderdeel van de verkenning huurtoeslag rekenden we door of het mogelijk was om de verhuurdersheffing en huurtoeslag beide af te schaffen. Uit deze verkenning werd duidelijk dat dit zowel financieel als stelselmatig onwenselijk is. Meer informatie hierover is te lezen op: http://www.platform31.nl/nieuws/corporaties-op-eigen-kracht.

Meedenkende partners in het traject waren:

Aedes, Centrada, Companen, De Wooncompagnie, Haag Wonen, Landelijke huurdersraad Vestia, Nijestee, RIGO, Stadgenoot, Stadlander, Staedion, Tiwos, Vestia, Vidomes, Waterweg Wonen, Wonen Limburg, Wonen Zuid, Woonbron, Woonbond, Woonstad Rotterdam en Woonwaard.

Klankbordgroep

De resultaten zijn besproken in een klankbordgroep van ministerie van BZK, gemeente Almere, IVBN, OTB en Vastgoed Belang.

Overstag_met_de_huurtoeslag

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Vera Beuzenberg 06 83 17 13 69 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan