Publicatie Energietransitie

Optimaal samenspel voor een aardgasvrije wijk

Zeven lessen voor gemeenten over samenwerking, samenspel en democratische besluitvorming

18 april 2019
In 2050 zijn alle bestaande 12.000 wijken in Nederland aardgasvrij. Dat is onder meer de ambitie in het Klimaatakkoord. Om dit doel te halen moet het Rijk maar ook provincies, gemeenten, woningcorporaties en energiebedrijven flink aan de bak. Een gezamenlijke opgave dus. En vooral op lokaal niveau is veel te doen, waarbij de gemeente als regisseur een sleutelrol vervult. Denk aan knopen doorhakken over techniek, financiën en planning per wijk. En dit vraagt om nauw samenspel met bewoners en andere partijen. Hoe pak je dat aan?

Auteur(s)

Saskia Buitelaar, Maite Gadellaa, Merel Ooms en Henk-Jan Bierling

In samenwerking met

G4

Platform31 dacht hierover na samen met diverse betrokken partijen en experts in een Community of Practice. Met zeven heldere inzichten over samenwerking, samenspel en democratische besluitvorming voor gemeenten en bewoners als resultaat.

Dankzij de waardevolle inbreng en actieve bijdrage van gemeenten, bewoners, provincies, energiecoöperaties, belangenorganisaties en netbeheerders kwamen we tot zeven lessen voor gemeenten die helpen bij het succesvol betrekken van bewoners en andere partijen. Deze lessen presenteren we in een infographic, die overzicht en houvast biedt om met diverse partijen in gesprek te gaan over participatie en besluitvorming. In de publicatie staat meer over de context en toepassing van de lessen. Per les geven we aanknopingspunten om aan de slag te gaan; met tips, praktijkvoorbeelden en meer informatie. De lessen bieden een goede basis aan gemeenten om de overgang naar aardgasvrije wijken in democratisch evenwicht met de omgeving te realiseren.

 

Optimaal_samenspel_voor_een_aardgasvrije_wijk

Optimaal samenspel voor een aardgasvrije wijk

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Downloads (pdf’s)

Gebruik ze als praatplaat in de gesprekken die u voert over participatie of samenwerking bij de overgang naar aardgasvrije wijken.

 

 

 

Contact

Saskia Buitelaar 06 57 94 16 75 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan