Netwerkkaart Europa 2024: Inzicht in EU-programma’s en samenwerking tussen steden

2 juli 2024
De netwerkkaart maakt inzichtelijk welke netwerken en samenwerkingsprogramma’s er in Europa bestaan en welke Nederlandse steden eraan deelnemen. In 2021 publiceerde Platform31 de eerste Netwerkkaart Europa - dit is de update van 2024.

Auteur(s)

Martijn Kramer, Roos Marinissen, Tim Rolandus, Razia Ghauharali, Joanna van Gent, Wout Willemsen

In samenwerking met

Van de Nederlandse steden uit de G40 en G4 is 96 procent actief in Europese netwerken en programma’s samen met andere Europese steden. De netwerkkaart is interessant voor ambtenaren en bestuurders van gemeenten, die willen zien welke steden op welke thema’s in Europees verband actief zijn. Het biedt een overzicht van netwerken en programma’s met hierin een beschrijving, het budget en de deelnemende steden. Ook is er een overzicht per stad beschikbaar.

De netwerken en programma’s zijn gerangschikt op vier thema’s:

  • Algemene samenwerking
  • Ruimte, Economie en Smart Cities
  • Sociaal en Veiligheid
  • Duurzaamheid, Transport en Energie.

Op deze manier kunnen steden elkaar vinden rondom thema’s en wordt duidelijk in welke steden kennis is en wordt ontwikkeld op die thema’s.

Naast de steden van de G40 hebben we de steden van de G4 opgenomen om hun activiteiten in Europa inzichtelijk te maken voor andere gemeenten. Kortom een handig instrument bij de zoektocht naar Europese kennis en ontwikkelingen in eigen land.

Waarom een update?

In 2021 publiceerden we de eerste versie van de netwerkkaart. In de tussentijd zijn nieuwe netwerken ontstaan en er is een nieuwe fase van Europese programma’s aangebroken (2021-2027). In 2023 werd de eerst update gepubliceerd – dit is de tweede update.

Nieuw in deze editie is internationale samenwerking van regionale entiteiten, waar G40- en G4-steden in deelnemen of onderdeel van zijn.

De netwerkkaart maken we op verzoek van de G40-steden.

P31 Netwerkkaart Europa 2024

Netwerkkaart Europa 2024

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden

Contact

Martijn Kramer 06 83 17 14 81 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan