Publicatie Wijkaanpak

Naar een wendbare wijkaanpak

11 oktober 2018
Lessen uit het verleden en een vertaalslag naar een handelingsperspectief voor lokaal beleid bieden bouwstenen voor een wendbare wijkaanpak. En daarmee een denkkader voor de wijkgerichte aanpak van vandaag en morgen. Dit essay is gebaseerd op onder meer bestaande onderzoek, presentaties, praktijkvoorbeelden en discussies in een learning community.

Auteur(s)

Matthijs Uyterlinde en Niels Gastkemper

Na de afbouw van het Grotestedenbeleid belandde de wijkaanpak in veel steden in een impasse, terwijl de crisis en beleids- en stelselwijzigingen hun stempel drukten op het leefklimaat van kwetsbare wijken. Nu de economie en de woningmarkt op stoom zijn, pakken verschillende steden de handschoen weer op. Zowel bekende problemen als nieuwe opgaven vragen om een wijkgerichte aanpak. Maar hoe zet je anno 2018 een effectieve wijkaanpak op?

Om steden en hun partners te inspireren en te ondersteunen, startte Platform31, met steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in het najaar van 2017 met de learning community ‘Gebiedsgericht werken aan vitale wijken’.

Meer weten?

Tijdens het landelijke congres ‘Vooruit met de wijk’ lichtte Matthijs Uyterlinde het essay ‘Naar een wendbare wijkaanpak’ toe. Hij ging in op de kansen en uitdagingen voor de wijkaanpak van vandaag. Bekijk zijn verhaal in het onderstaande filmpje:

Essay-Naar-een-wendbare-wijkaanpak

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden

Contact

Jeroen van der Velden 06 57 94 22 58 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan