Lage SES-groepen aan de bal: Scoren in de wijk

Integraal en met burgerkracht werken aan gezonde achterstandswijken

24 februari 2017 | Leestijd: 2 minuten
Tussen laag- en hoogopgeleiden bestaan in Nederland aanzienlijke verschillen in levensverwachting en gezondheid. Laagopgeleide mensen leven circa zes jaar korter dan hoogopgeleiden en kampen gemiddeld negentien jaar langer met een gezondheid die zij zelf als slecht ervaren. Steeds meer gemeenten vinden deze ongelijkheid onacceptabel en werken aan een betere gezondheid van hun inwoners en het terugdringen van de gezondheidsverschillen.

Auteur(s)

Lydia Sterrenberg en Mirjan Oude Vrielink

In het stimuleringsprogramma ‘Gezond in…’ werken Platform31 en Pharos samen om gemeenten daarbij te ondersteunen. Een brede, integrale aanpak vormt daarbij het uitgangspunt. Dit rapport presenteert het voorbeeld van Scoren in de wijk: een lokaal geworteld initiatief waarin langs diverse sporen aan de leefbaarheid en participatie in een aantal achterstandswijken wordt gewerkt. De gemeenten Hengelo en Enschede, lokale partners en burgers maken zich daar sterk voor en werken samen met FC Twente. Wat in 2005 als een innovatief, driejarig stedelijk vernieuwingsproject begon, ontwikkelde zich tot een duurzaam platform. Onder de paraplu van Scoren in de wijk, met kennis van het netwerk en wat er speelt in de wijk worden weer nieuwe projecten en partnerschappen ontwikkeld. Zo wordt de integrale aanpak pragmatisch en organisch georganiseerd. Sport is daarbij een belangrijk middel. De voetbalomgeving van FC Twente is een stimulans voor bewoners om mee te doen en vooruit te komen.

Bij Scoren in de wijk zijn bewoners vooral als deelnemers of vrijwilligers in beeld. Vanuit het huidige denken zouden ook burgerinitiatieven een rol kunnen vervullen. Het rapport ‘Lage SES-groepen aan de bal: Scoren in de wijk’ laat zien welke verschillende vormen van burgerkracht mogelijk zijn.

Scoren_in_de_wijk

Lage SES-groepen aan de bal: Scoren in de wijk

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan