Jongeren (weer) activeren
Van ‘uit beeld’ naar ‘aan de slag’
Systematisch overzicht
Hoewel er allerlei specifieke studies zijn over deelaspecten rond ‘jongeren buiten beeld’ (hoe zijn ze te definiëren, hoeveel zijn het er, hoe bereik je ze, etc.) ontbrak tot nu toe een systematisch overzicht over de drie centrale vragen: wie, hoe te bereiken en hoe te activeren? Deze studie geeft antwoorden op vragen als:
- Waarom zijn de ‘jongeren buiten beeld’?
- Wat betekenen de grote verschillen (van zéér zelfredzaam tot zéér kwetsbaar) en de vele redenen waarom jongeren buiten beeld zijn voor het beleid?
- Wat zijn de maatschappelijke kosten dat de jongeren buiten beeld zijn?
- Zijn de ‘jongeren buiten beeld’ in beeld te krijgen?
- Met welk nationaal en gemeentelijk beleid zijn de verschillende ‘jongeren buiten beeld’ te activeren?
De systematische nationale en internationale inzichten over de ‘jongeren buiten beeld’ (‘waar hebben wij het over’, ‘hoe in beeld te krijgen’ en ‘hoe te activeren’) kunnen bestuurders en beleidsmakers op nationaal, regionaal en gemeentelijk niveau gebruiken om meer grip te krijgen op de ‘jongeren buiten beeld’ en om hun beleid te verbeteren.
Goede uitvoering van beleid belangrijk
De studie toont onder andere aan dat, gelet op het brede palet aan beleidsinstrumenten, het vooral aankomt op een goede uitvoering van beleid. Kenmerken van goede uitvoering die belangrijk zijn voor ‘jongeren buiten beeld’ zijn onder andere het aansluiten bij de leefwereld van jongeren, het betrekken van informele organisaties bij de uitvoering, het slechten van leeftijdsgrenzen en een warme overdracht bij leeftijdsgrenzen (o.a. 18-/18+) en het goed domeinoverstijgend samenwerken en delen van informatie tussen vele verschillende organisaties en professionals.
