Gezonde koele buitenruimte in dichtbevolkte wijken

Infographic en rapport

10 juli 2023
Klimaatverandering: één van de gevolgen is de toename van hittestress in steden, wat een negatief effect kan hebben op de gezondheid van de inwoners. Het wordt steeds urgenter om hittestress te voorkomen en bewoners plekken voor verkoeling te bieden. Het rapport werkt richtlijnen voor koelteplekken uit; de infographic vat dit samen in aanbevelingen.

Auteur(s)

Martijn Kramer, Alissa Kerklingh, Janneke ten Kate, Merel Ooms, Stephanie Erwin, Laura Kleerekoper, Jeroen Kluck, Jeroen Schoonderbeek

In samenwerking met

Klimaatverandering heeft wereldwijd een aanzienlijke impact en één van de gevolgen is de toename van hittestress in steden, wat een negatief effect kan hebben op de gezondheid van de inwoners. Vooral in dichtbevolkte wijken is weinig koelte te vinden in de buitenruimte. Wanneer je in een kleine woning woont, zonder een eigen tuin of balkon in de schaduw, is het belangrijk dat er in de nabijheid aantrekkelijke plekken zijn waar verkoeling te vinden is.

Afstand, schaduw en groen

In het onderzoek en rapport De Hittebestendige stad (pdf) van de Hogeschool van Amsterdam (2020) zijn drie richtlijnen opgesteld om inwoners van steden verkoeling te geven tijdens hete dagen:

  1.  Afstand tot koelte. In deze richtlijn wordt een afstand van 300 meter geadviseerd tot een koelteplek die minimaal een afmeting van 200m2 schaduw moet hebben.
  2. Percentage schaduw op belangrijke looproutes en in buurten. Voor minder vaak gebruikte routes wordt een percentage van 30% geadviseerd, voor drukke routes is dit 40%.
  3. Percentage groen per buurt: Er moet zoveel groen zijn dat er verdamping kan optreden en de gemiddelde luchttemperatuur wordt beperkt (minimaal groenpercentage verschilt per wijktype).

Koelteplekken inrichten: richtlijnen een aanbevelingen

Het onderzoek ‘Gezonde koele buitenruimte in dichtbevolkte wijken’ dat Platform31 samen met de Hogeschool van Amsterdam heeft uitgevoerd had als doel om in aanvulling op de eerste richtlijn te komen tot een verdere specificatie van een koelteplek en daarvoor richtlijnen aan te geven.

De infographic die u hier ook kunt downloaden geeft een interactief overzicht van de richtlijnen die als resultaat van het onderzoek zijn opgesteld en een aantal aanbevelingen voor het inrichten van een koelteplek. De rapportage beschrijft hoe dit onderzoek heeft plaatsgevonden en hoe we tot deze richtlijnen en aanbevelingen zijn gekomen.

GezondeKoeleBuitenruimte_HvA_230710

Gezonde koele buitenruimte in dichtbevolkte wijken

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden

Contact

Martijn Kramer 06 83 17 14 81 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan