Bekijk de
Gezonde koele buitenruimte in dichtbevolkte wijken
Infographic en rapport
In samenwerking met
Klimaatverandering heeft wereldwijd een aanzienlijke impact en één van de gevolgen is de toename van hittestress in steden, wat een negatief effect kan hebben op de gezondheid van de inwoners. Vooral in dichtbevolkte wijken is weinig koelte te vinden in de buitenruimte. Wanneer je in een kleine woning woont, zonder een eigen tuin of balkon in de schaduw, is het belangrijk dat er in de nabijheid aantrekkelijke plekken zijn waar verkoeling te vinden is.
Afstand, schaduw en groen
In het onderzoek en rapport De Hittebestendige stad (pdf) van de Hogeschool van Amsterdam (2020) zijn drie richtlijnen opgesteld om inwoners van steden verkoeling te geven tijdens hete dagen:
- Afstand tot koelte. In deze richtlijn wordt een afstand van 300 meter geadviseerd tot een koelteplek die minimaal een afmeting van 200m2 schaduw moet hebben.
- Percentage schaduw op belangrijke looproutes en in buurten. Voor minder vaak gebruikte routes wordt een percentage van 30% geadviseerd, voor drukke routes is dit 40%.
- Percentage groen per buurt: Er moet zoveel groen zijn dat er verdamping kan optreden en de gemiddelde luchttemperatuur wordt beperkt (minimaal groenpercentage verschilt per wijktype).
Koelteplekken inrichten: richtlijnen een aanbevelingen
Het onderzoek ‘Gezonde koele buitenruimte in dichtbevolkte wijken’ dat Platform31 samen met de Hogeschool van Amsterdam heeft uitgevoerd had als doel om in aanvulling op de eerste richtlijn te komen tot een verdere specificatie van een koelteplek en daarvoor richtlijnen aan te geven.
De infographic die u hier ook kunt downloaden geeft een interactief overzicht van de richtlijnen die als resultaat van het onderzoek zijn opgesteld en een aantal aanbevelingen voor het inrichten van een koelteplek. De rapportage beschrijft hoe dit onderzoek heeft plaatsgevonden en hoe we tot deze richtlijnen en aanbevelingen zijn gekomen.

Gezonde koele buitenruimte in dichtbevolkte wijken
"*" geeft vereiste velden aan