Factsheet: 24-uurszorg in de wijk

Een voorwaarde voor ambulantisering

13 juli 2020
Steeds vaker wonen mensen met een psychische kwetsbaarheid zelfstandig in de wijk en komen hulpverleners bij hen thuis. Zij krijgen vooral overdag begeleiding en als het nodig 24-uurszorg: 24/7 is zorg dichtbij bereikbaar én beschikbaar. Een luisterend oor of iemand waarbij de persoon met vragen terecht kan, kan helpen om tot rust te komen en (ergere) problemen te voorkomen. Deze 24-uurszorg in de wijk is dan ook een belangrijke voorwaarde voor ambulantisering. Deze publicatie gaat in op de wijze waarop je 24-uurszorg kunt organiseren.

Auteur(s)

Vanuit het perspectief van doelmatigheid en kwaliteit was het in het verleden gemeengoed om 24-uurszorg groepsgewijs aan te bieden binnen de muren van een instelling. De huidige tijdsgeest, waarin zelfstandig thuis wonen wordt nagestreefd, vraagt om een andere manier van organiseren en het maken van keuzes. De zorg wordt daarbij overdag vaak op een andere manier georganiseerd dan in de avond, nacht en het weekend.

In deze factsheet gaan we in op verschillende vormen van 24-uurszorg (bereikbaar- en beschikbaarheid), verschillende inrichtingsvarianten, de verbinding met veiligheid, de samenhang met andere voorzieningen en mogelijkheden tot vernieuwing, aangevuld met concrete voorbeelden uit de praktijk.

Oproep

Heeft u vragen over 24-uurszorg of heeft u deze zorg op een andere manier georganiseerd en wilt u dit voorbeeld graag delen met anderen? Neem dan contact op met: susan.vanklaveren@platform31.nl.

24-uurszorg-in-de-wijk_

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Contact

Susan van Klaveren 06 57 94 36 78 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan