Kennis- en inspiratiedossier BuurtSaam, voor een gezonde, veilige en sociale buurt

18 juni 2024
Iedereen heeft recht op een gezonde en sociale buurt, maar die komt niet vanzelf tot stand. Met kennisontwikkeling en ontwerpend onderzoek ondersteunt BuurtSaam gemeenten en hun samenwerkingspartners om hun doelen en plannen voor een veilige, sociale en gezonde leefomgeving te realiseren. Het nieuwe kennis- en inspiratiedossier biedt waardevolle inzichten en handreikingen voor lokale initiatieven. Zo werken we samen aan de buurt van de toekomst.

Auteur(s)

Annette Duivenvoorden, Elsbet Lodenstein, Violette Schönberger (Falsework) en Tim Peeters (Falsework)

Wat vind je in het kennisdossier?

Als onderdeel van BuurtSaam ontwikkelden we samen met Falsework en in opdracht van het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) een kennis- en inspiratiedossier. Het doel: delen van kennis en inspiratie om op lokaal niveau gezonde en sociale buurten te organiseren en (her-)ontwerpen. Vanuit een bredere kijk op welvaart en menselijk welzijn voorziet het kennisdossier in enkele handreikingen om mee te nemen in het denken over ruimtelijk ontwerpen over gezondere en socialere buurten. Rechtvaardigheid, ongelijkheid en aandacht voor kwetsbare groepen zijn waarden die centraal staan in het dossier. Deel 1 van het kennisdossier bevat onder andere maatschappelijke, historische en beleidscontext. In deel 2 wordt de urgentie belicht en inspiratie gegeven.

Kennis- en inspiratiedossier BuurtSaam

Download (Pdf)

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan