Europees samenwerken op duurzaamheid: Driving Urban Transitions

22 mei 2023 | Leestijd: 2 minuten
Driving Urban Transitions helpt gemeenten in heel Europa om te verduurzamen. Niet alle gemeenten vinden hun weg naar Europese subsidies en samenwerking. Op de onderwerpen energie, mobiliteit en circulaire economie kun je subsidie aanvragen voor projecten en wissel je kennis uit met gemeenten en kennisinstellingen uit andere landen. Platform31 ondersteunt hierbij.

Auteur(s)

Mark Westerhuis

Een duurzaam Europa

Op Europees niveau wordt al jaren gewerkt aan het stimuleren van een duurzame economie en maatschappij. Denk aan de Green Deal en het Fit for 55-pakket. De gevolgen daarvan zijn overal zichtbaar: tot op gemeentelijke schaal zijn subsidies beschikbaar om verduurzaming te bevorderen. Veel Nederlandse gemeenten hebben hun weg naar Europa al weten te vinden, en in 2022 won gemeente Winterswijk zelfs de European Green Leaf Award – de prijs voor duurzaamste kleine gemeente in Europa.

Inmiddels schieten duurzaamheidsprojecten overal in Europa als paddenstoelen uit de grond. Van zonneparken tot duurzamere manieren van inkopen, voor al deze initiatieven is Europese subsidie beschikbaar. De afgelopen jaren heeft Platform31 zich ervoor ingezet om gemeenten te helpen hun weg naar deze subsidies te vinden. Want door samen te werken met collega’s uit andere landen kom je op ideeën die je anders nooit zelf zou hebben bedacht.

Hoe werkt Driving Urban Transitions?

In de verduurzaming van de gebouwde omgeving is Driving Urban Transitions (DUT) een van de paradepaardjes van de Europese Unie. De komende tien jaar kunnen gemeenten, kennisinstellingen en andere partijen subsidie aanvragen op drie thema’s:

  1. het verduurzamen van mobiliteit,
  2. het verduurzamen van energie en
  3. het aanjagen van de circulaire economie.

Dat doet Europa via calls;  ieder jaar kun je je binnen een beperkte periode inschrijven voor subsidie. Daarbij ligt altijd de nadruk op samenwerking. Kennisinstellingen en bedrijven kunnen meedoen, maar bij een aanvraag moet altijd ten minste één gemeente betrokken zijn en het moet altijd een Europese samenwerking zijn. Je hoeft niet alles zelf te bedenken: er worden mogelijkheden geboden om internationaal naar partners te zoeken.

Bereid je voor

In september 2023 is de volgende call van DUT. Het is zaak de voorbereiding van een aanvraag vroeg te starten. Afgelopen jaar (bij de vorige call) waren al verschillende Nederlandse gemeenten en kennisinstellingen van de partij, maar er is zeker plaats voor nog meer deelnemers. Platform31 werkt samen met het ministerie van BZK, NWO en NWO-SIA aan de ondersteuning van potentiële deelnemers om zich aan te melden. En zo samen met Europese partners de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen.

We organiseren bijeenkomsten en je kunt altijd contact opnemen met vragen. De DUT-roadmap is een goede inleiding op de manier van werken van DUT.

Contact

Ka-Chun Lo 06 57 94 21 69

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan