Koppelen van opgaven – Platform Integraal Samenwerken Openbare Ruimte

14 mei

10:00-11:00 Online

Inschrijven/Aanmelden

Koppelen van opgaven of integraal werken is een noodzakelijk antwoord op de complexiteit van maatschappelijke opgaven. Het Platform Integraal Samenwerken Openbare Ruimte (Platform ISOR) werkt aan concrete producten om integraal samenwerken in de openbare ruimte te verbeteren. In dit webinar laten we Bart Stoffels, programmamanager van Platform ISOR, aan het woord om helder te maken wat de meerwaarde van het platform is voor gemeenten en andere partijen die opgaven (willen) koppelen.

Integrale samenwerking aanjagen

De ondergrond is al druk genoeg met alle kabels en leidingen, daar komen in toenemende mate andere doelen zoals klimaatverandering en dus meer ruimte voor het riool bij. En de afstemming met boven de grond vraagt ook de nodige aandacht, bijvoorbeeld als je bomen wilt planten om de buurt leefbaarder te maken. In het Platform Integraal Samenwerken Openbare Ruimte (Platform ISOR) komen gemeenten, rijksoverheid en kennisinstellingen samen om kennis te delen, te experimenteren, te innoveren en op te schalen en zo de professionalisering van integrale samenwerking aan te jagen en te versnellen.

Platform ISOR is een vervolg op de Citydeal Openbare ruimte waarin allerlei tools en methodieken zijn verkend en ontwikkeld. Platform ISOR is een meerjarig programma om integraal samenwerken in de openbare ruimte te verbeteren. Doorbouwend op de Citydeal wordt in werkgroepen van gemeenten en andere partijen zoals netbeheerders, gewerkt aan concrete producten voor en met de praktijk. Thema’s als cultuur en organisatie, contractering en financiële instrumenten komen voorbij, maar ook schaarste aan mensen.

Verduurzaming gebouwde omgeving versnellen door integraal werken

Wijken gaan van het gas af. In deze wijken willen we tegelijk meer ruimte geven om wateroverlast aan te kunnen of hittestress. En als je in de wijk bezig bent kom je energiearmoede tegen. Grote maatschappelijke opgaven, en vooral het beleid dat daarop is geformuleerd, komen samen in de wijk en buurt. Daar moet het integraal. Alleen, daar is de gemeente met de veelal sectorale inrichting en budgetten niet op ingericht. Voor koppelen van opgaven zijn andere, minder sectorale, sturings- en organisatievormen nodig dan waar bijvoorbeeld een gemeente nu op is ingericht.

Platform31 is samen met Huub Glas van 2RC, dat zich bezighoudt met onder andere vijfdegeneratie warmte- en koudenetten, gaan kijken of integraal werken de verduurzaming van de gebouwde omgeving versnelt. Niet a priori, maar als het lukt is de impact groot. Daarvoor is nodig dat er inzicht komt in alle opgaven, urgenties, beleid en financiële stromen die door de wijk of het gebied gaan. En op basis waarvan maak je dan keuzen? Hoe borg je het interne proces van integraal werken en vooral, hoe match je dat interne proces met het proces van en in de wijk?

Een eerste antwoord lijkt is, dat het intern in de organisatie belangrijk moet worden gevonden. Integraal werken vraagt immers ook meer proces, overleg, enzovoort, en dat kost tijd en geld. Bovendien moeten medewerkers de ruimte krijgen om meer integraal te kunnen werken, want het knelt nogal eens met sectoraal beleid en potjes. Hoe stuurt de gemeentelijke directie in dat proces en op basis van wat? Tegelijk is ook onze bevinding: het gaat om mensen. In de wijk, maar ook in het gemeentehuis. Hoe brengen we dat beter samen? In Platform ISOR worden daar voor de openbaar ruimte belangrijke stappen in gezet.

Voor wie?

Gemeentelijke beleidsmedewerkers, medewerkers van adviesbureaus, netbeheerders, woningcorporaties, et cetera. Allen die zich buigen op welke manier dan ook, over de dilemma’s van de volle ondergrond en hoe we daarop beter kunnen sturen. Of je nu bezig bent met bijvoorbeeld de warmtetransitie, congestieproblemen, klimaatadaptatie of met wijkgericht werken.

Wat levert deelname jou op?

Je krijgt inspiratie over hoe veel gemeenten op dit moment proberen vorm te geven aan meer integraal werken. Hopelijk ook voor de eigen praktijk om daarmee verder te komen.

Programma

10:00 Opening en welkom Jan Kastje Senior projectleider Platform31
10:05-10:15 Introductie
We nemen je kort mee in de plannen om in 2025 het programma af te ronden en terug te kijken naar wat er al geleerd is.
Huub Glas Directeur 2RC
10:15-10:35 Key note
De doelen en werkwijze van Platform ISOR en de relatie met koppelen en de eigen praktijk van deelnemers
Bart Stoffels Programmamanager Platform ISOR
10:35-10:55 Ruimte voor vragen en gesprek
10:55 Afsluiting en hoe verder Jan Kastje

 

Contact

Jan Kastje 06 53 22 02 16

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan