Renovatietreintjes versnellen verduurzaming corporatiewoningen
Inzichten uit een veelbelovende aanpak om met gestandaardiseerde renovatieprocessen huurwoningen efficiënter te verbeteren.
Wil je als stad grotere ambities realiseren? Dan loont het om meerdere financieringsbronnen te combineren. Door Europese fondsen zoals EFRO, ESF+ of het Just Transition Fund te koppelen aan nationale, lokale of private middelen kun je investeren op grotere schaal. Zo vergroot je de slagkracht van je plannen en vergroot je de kans op duurzame resultaten.
Naast subsidies zijn er steeds meer innovatieve vormen van financiering beschikbaar die ruimte bieden voor maatwerk. Denk aan revolverende fondsen, sociaal gedreven inkoopmodellen of Social Credit Schemes. Deze aanpak geeft je meer flexibiliteit dan traditionele subsidies en je kunt beter inspelen op lokale uitdagingen.
In Rotterdam werd met het BRIDGE-project geëxperimenteerd met een ‘sociale munt’: Rikx (Rotterdam Impact Keys). Deze munt maakt sociale impact zichtbaar en verhandelbaar. Door de bijdrage van bedrijven aan maatschappelijke doelen meetbaar te maken, wist de stad publieke en private investeringen slim te combineren. Dit zorgde voor een flexibel model dat binnen regelgeving functioneert.
De stad Gent liet zien dat innovatieve financiering ook werkt voor urgente thema’s zoals woningrenovatie. Met het ICCARus-project richtte Gent een fonds op dat leningen gaf tot €30.000 per huishouden. In combinatie met sociale en technische begeleiding konden bewoners hun woonkwaliteit verbeteren. Het fonds draaide succesvol en inspireerde andere steden in België.
Heb je een innovatief projectidee maar weet je niet waar te beginnen? Maak gebruik van Europese initiatieven zoals het European Urban Initiative (EUI). Dit programma biedt niet alleen financiële ondersteuning maar ook praktische kennisuitwisseling via Policy Labs, Peer Reviews of City-to-City exchanges. Zo krijg je toegang tot expertise en een netwerk van andere steden.
Een goed voorbeeld is het Focused Policy Lab dat plaatsvindt in Rotterdam van 30 september tot 2 oktober, met als thema ‘Toegang tot financiering: praktische tools voor stedelijke verandering’. Tijdens dit lab kun je praktijkvoorbeelden verkennen en gezamenlijk strategieën ontwikkelen voor stedelijke financiering.
Wil je weten hoe andere Nederlandse steden samenwerken met Europa aan stedelijke vernieuwing? Bekijk dan de Netwerkkaart Europa, die een thematisch overzicht geeft van de Europese samenwerkingen van de G4- en G40-steden, onder meer binnen EUI, URBACT, INTERREG of Horizon Europe. In september 2025 komt een nieuwe update beschikbaar met actuele informatie over duurzame stedelijke projecten en netwerken.
Rotterdam en Gent zijn geen uitzonderingen. Door mee te doen in Europese netwerken, projecten en bijeenkomsten kun je leren van andere steden en hun werkwijzen vertalen naar jouw lokale context. Zo blijf je op de hoogte van wat werkt en bouw je aan duurzame samenwerkingen over de grens.
Vanaf 27 augustus kun je je aanmelden voor een nieuw partnership rond Compacte Steden binnen de Urban Agenda for the EU. Op 3 september organiseert het secretariaat een online infosessie voor geïnteresseerde steden.
Op 1 september opent de jaarlijkse call van Driving Urban Transitions. Deze call is voor transnationale onderzoeks- en/of innovatieprojecten die steden helpen bij het aanpakken van stedelijke uitdagingen en de transitie naar een klimaatneutrale en veerkrachtige toekomst voor iedereen. Op 9 september is er een online infosessie.
Voor toegang tot Europese middelen en programma’s hoef je het wiel niet zelf uit te vinden. Platform31 helpt gemeenten om wegwijs te worden in de Europese mogelijkheden. Platform31 brengt je bij de juiste informatie over beleid, subsidies en samenwerkingskansen. Zo benut je Europa effectief in jouw gemeente. De Wegwijzer Europa brengt je direct bij de juiste informatie over beleid, subsidies of Europese samenwerkingen.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, tools of subsidiemogelijkheden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van het National Contact Point voor EUI en URBACT. Ook in de nieuwsbrief van Platform31 is regelmatig aandacht voor deze initiatieven.